TW

El Rei Felip VI no oferí com era costum un sopar de gala, sinó una recepció a dos o tres cents representants de la societat balear, fent arribar als ciutadans un missatge de canvi.

Es diu que el nou monarca va mostrar un bon coneixement de la realitat balear. Així segurament sabia que el dia abans, el reconegut pianista Joaquín Achúcarro havia ofert un concert solidari. La recaptació serà gestionada per la fundació Antiguos Montesión Solidarios i es dedicarà a 3.900 famílies necessitades, que integren prop de 8.000 persones en el projecte Aliments i Solidaritat, que forma part de la mes dura realitat de l'Arxipèlag.

En aquest aspecte, fa uns dies que el Ministeri de Sanitat i les Comunitats Autònomes tenien desavinences pel repartiment d'un Fons Extraordinari de 17,4 milions per socórrer les llars en penúries.

Tenint en compte, que hi ha moltes cases en que tots estan sense feina, els 50 per cent d'atur entre els joves, els parats de llarga durada majors de 50 anys sense cap ajuda, i tot i que està comprovat que els pobres poden romandre vius amb molt poc, la quantitat a distribuir em pareixia magra.

Perquè 17,4 milions, són molts doblers o són unes miques? No es pot comparar, ni relacionar, però la Brigada Logística del Ministeri de Defensa dedica per l'any en curs, 203.000 €. a la compra de re ganyol de pi, per el llit dels 165 cavalls de la Guàrdia Reial. Si hi sumem l'abastiment de pinso i herba tot puja 632.675,30 € (BOE).
El Fons Extraordinari destina a les famílies de Cantàbria en situació de pobresa severa 633.000€, quasi idèntica quantitat que obté la Guàrdia Reial nomes per la manutenció de les seves cavalcadures.

Aragó es pot sentir millor tractat, ja que per socórrer les llars en penúries rep 720.748€, un poquet més que la unitat de cavalleria reial. (De la que algun país fent un convincent i veritable canvi ha prescindit, al considerar la seva existència ostentosa i adequada només per temps de bonança econòmica).

Sembla ser que el nou Rei i família estaran feliçment instal·lats uns sis dies a Mallorca. I pot ben estar-hi! En el Pressupost del 2013 la CAIB dedicà a jardineria, neteja i obres a Marivent 1.672.400 €. Vicepresidència i conselleria de Presidència calculen pel 2014 despeses en conservació del Palau i els pavellons annexes de Son Vent i Son Ventet (on s'allotjava la família grega de l'altra Reina) 940.000 €. Per les famílies necessitades de Balears es gestionarà un import de 879.875 €.

Ja sabem que en tot pressupost el que talla el bacallà té autoritat per manar i decidir l'ordre de prioritats. Sembla ser que encara es prioritari que la Armada patrocini i faci el manteniment del iot «Aifos», amb el que el nou Rei fa regates, (degut a la transparència, el dispendi es desconegut) que no combatre la pobresa infantil.

M'entres Joaquín Achúcarro i milers de persones generoses dediquen el seu temps i fan donacions per aconseguir que la justícia social arribi a tots.