TW

Coincidint amb el 800è aniversari del naixement del nostre patró, Sant Lluís IX, Rei de França s'ha duït a terme una millora important a la nostra església parroquial, que és el monument amb un valor històric, cultural i arquitectònic dels més destacat del nostre poble, i un dels importants dins la nostra Illa. L'església és un llegat històric que ens van deixar els francesos amb la seva dominació de l'illa de Menorca allà pel segle XVIII, i que els nostres avantpassats amb esforços i dificultats durant més de dos segles l'han conservat.

Fa 258 anys, era l'any 1756, quan el bisbe de Mallorca Bernard Despuig i Cotoner, en la seva visita pastoral a l'illa de Menorca, recordem que Menorca per aquells temps no tenia bisbat propi, va disposar aixecar una capella en els terrenys de la garriga de Binifadet que envoltaven els caserius de Binifadet, Torret, es Pou Nou i s'Ullastrar, perquè els homes i dones tinguessin més proper el poder anar als actes religiosos, ja que l'església més propera se trobava a Maó. Aquesta petició va ser atesa pels francesos que dominaven l'illa de Menorca en aquell temps.

Quatre anys desprès l'any 1760 es començava a construir l'església essent dedicada com està inscrit a la seva façana, a Sant Lluís, Rei de Franca. Encara que va ser inaugurada el 9 de novembre de l'any 1783, el temple tardaria en acabar-se completament amb el campanar, l'any 1793, tardant exactament 33 anys. L'església va resulta ser la llavor per la fundació del poble de Sant Lluís. De fet, l'any 1825 els nostres avantpassat santlluïssers per votació popular van elegir a Sant Lluís patró del poble.

Un enginyer i arquitecte francès anomenat Antoine d'Allemand va ser l'encarregat d'elaborar els plànols de l'església, aquells plànols contemplaven l`obertura de quatre finestrals grans que donarien llum a l'interior del temple pels quatre punts cardinals. Enguany 254 anys desprès i coincidint amb el 800 aniversari del naixement de Sant Lluís IX, Rei de França s'ha culminat aquell projecte d'aquell enginyer amb l'obertura dels dos finestrals que quedaven per obrir. Els quatre finestrals donaran lluminositat a l'interior de l'església entrant la llum des del nord, el sud, el llevant, i el ponent.

Així mateix, també s'ha duït a terme la restauració de dos dels vitralls més petits que duen emblemes senyorials de l'època, i a l'elaboració d'un tercer que en el seu dia es va rompre, que donaran vistositat al pla de cas Rector. En aquest darrer cas es pot veure la imatge de Sant Lluís. Aquest vitralls restaurats segons els entesos són de procedència del nord de França o de Bèlgica per com estan realitzats.

Els vitralls que podrem veure a partir d'ara i que son digne de veure han estat fabricats per la empresa Enrique Barrios SL, ubicada a Burgos, emprant les tècniques tradicionals i materials de qualitat, amb el sistema de bufat a boca, en una fàbrica que ha mantingut els sistemes de producció característics del vidre bufat emprats a l'Edat Mitjana i al Renaixement per a la realització de vitralls artístics com els que podem contempla. Realment han fet una excel·lent feina!

Aquestes obres s'han pogut dur a terme gràcies a la generositat d'una família santlluissera a qui se li ha d'agrair la donació feta a la nostra església finançant les obres. Per fer-se realitat han intervingut en les obres la professionalitat de l'anomenada empresa Enrique Barrios SL, l'empresa Construccions Barber SL i la d'en Lázaro Nieto Pons. Com a santlluïser els felicito a tots per la bona feina realitzada.

Aprofitant les obres s'ha procedit a la restauració de la imatge de Sant Lluís, feta pel restaurador en Víctor Pons Arnau realitzant una bona feina i en un temps rècord.

Que per molts anys els santlluïssers i visitants presents i futurs pugin gaudir d'aquest vitralls quan visitin la nostra església.