TW

Distingit president del Consell insular. El passat diumenge, el conseller responsable de Mobilitat, el Sr. Alejandre, va publicar un escrit on, una vegada més, faltava al respecte a la gent que no pensa exactament com ell en el tema de la carretera general.

Segons el seu escrit, totes les persones que aquestes setmanes estan publicant cartes a la premsa sobre la carretera, estan «movidos hábilmente por los inciertos hilos de la media verdad, la insinuación maliciosa o el dibujo manipulado». I continua dient que alguna gent ben intencionada «ha picado ante la mentira repetida cien veces».

Hem de concloure idò, que la gent que manifesta públicament el seu desacord amb el projecte del Sr. Alejandre o bé tenen males intencions o bé no tenen criteri propi. Tota una deferència tant per als menorquins com per als que tenen segona residència. No és la primera ni la segona vegada que aquest senyor que ocupa un càrrec públic mostra tan pocs miraments en les seves exposicions.

Però al cap i a la fi, i més enllà de les indignacions que ens consta que l'escrit ha provocat en gent molt qualificada, aquesta falta d'elegància no és més que un símptoma. El què és realment preocupant és la manca d'arguments en el punt que provoca polèmica, és a dir, les rotondes a doble nivell o macrorotondes. Aquí el conseller hi passa de puntetes i també faltant a la veritat. Diu que el model que pensen aplicar és el del creuer entre la variant d'Alaior i Torralba (sistema de caixó únic amb stop), quan no és així. Els dibuixos que apareixen al projecte guanyador (de la UTE Dragados i A. Gomila) són del tipus variant de Ferreries amb Sant Patrici (amb rotonda inferior i pont per damunt) que ocupa molt més espai.

I hi ha altres diferències importants més en les macrorotondes. D'una banda, entre Maó i Alaior se'n dibuixen tres en ple sòl rústic, res que veure amb la perifèria urbana d'una variant. I cada macrorotonda va acompanyada de quatre carrils, abans i després, per accelerar i desaccelerar, que tampoc no hi són a Torralba. Ni la quarantena de faroles que acompanya les noves estructures de dos pisos.

Sr. Tadeo, comprenem que vostè deu tenir una agenda molt intensa, però com que disposa d'un nodrit equip d'assessors i treballadors al seu servei, demani que li pugin al despatx el projecte guanyador i comprovi vostè mateix quina és la versió certa.

I ja que hi és, demani també que li portin la resolució de la Comissió de Medi Ambient pel tram Ferreries Ciutadella (BOIB de 17/06/14), on veurà que es dictamina que s'usin o es mantenguin els carrils centrals de gir a l'esquerra i les mitges llunes laterals. Sí. Just aquests sistemes que el seu conseller va dir una vegada que eren il·legals però no ho són. Comprendrà, Sr president, que si aquestes intervencions manco impactants es poden usar en un tram, també s'haurien de posar usar a l'altre.

Per contra, el conseller esgrimeix, per defensar el seu projecte, una sèrie de mesures en les quals tots estem d'acord (ampliació de vorals, prolongar carrils d'acceleració, minimitzar canvis de rasant, suavitzar corbes i millor peralts...). També cita la conducció de cablejat elèctric i de telefonia, fibra òptica i potser aigua.

Ens consta sobradament que el Sr. Alejandre pertany a aquest sector que, a falta d'altre guió, diu i repeteix que el GOB està en contra de tot. I altra vegada els documents i l'hemeroteca ho desmenteixen. Demani, Sr. Tadeo que el seu gabinet busqui al web del GOB les propostes sobre la carretera general que la nostra entitat va publicar el novembre de 2006, quan el conseller encara era un general que polemitzava amb els ministres de Defensa. Aquest document es va fer després d'una sèrie de conferències i debats per tots els pobles de l'Illa, i la premsa es va fer ressò de la proposta del GOB d'ampliar els vorals com a mesura altament versàtil i de poca transformació territorial.

Demani també que li duguin al despatx les al·legacions del GOB a l'aprovació inicial del tram de Maó i Alaior (amb registre d'entrada del 26/10/12). Allà hi trobarà la proposta d'incorporar una galeria de serveis per enterrar el cablejat i l'aigua que el projecte del Consell insular no contemplava.

Sr. Tadeo, vostè sap positivament que el què està demanant una bona part de la societat menorquina no és una esmena a la totalitat. Es tracta d'eliminar les tres macrorotondes (amb les seves corresponents faroles) que s'han dibuixat en el sòl rústic entre Maó i Alaior. Això no encareix el projecte ni suposa un canvi de model.

Vostè sap, hores d'ara, que hi ha gent preocupada per aquest projecte de la carretera que transcendeixen en molt els cercles habituals del GOB. No pot ser que homes i dones de tantes disciplines i d'origen tan diferent estiguin tots manipulats. No pot ser que els quatre tècnics que l'any passat va reunir el Cercle d'Economia (que van opinar de manera unànim sobre l'exageració del projecte) estiguin també manipulats.

Creim que vostè sí que entén que els càrrecs institucionals no només han de servir per satisfer els seus votants, sinó per buscar fórmules d'equilibri. Eviti provocar una divisió social i una transformació paisatgística injustificada. Ampliï els seus interlocutors en aquesta matèria i demostri que, a més de ser el president d'un partit polític, també és el president del Consell Insular de Menorca.