TW

Davant la notícia que l'actual Equip de govern ha decidit, conjuntament amb UPCM, llogar Can Saura per posar-hi els jutjats, els comerciants de Ciutadella Antiga volem amb aquesta carta donar la nostra opinió i arguments com a afectats directes.

En primer lloc aclarir que som conscients que el projecte originari de museu, tal com s'havia plantejat després de l'adquisició de l'edifici, és a dia d'avui impossible per la situació econòmica que passa l'Ajuntament. Entenem, idò, el plantejament inicial que abans de sumar despeses, es valori la opció de llogar o vendre l'edifici que equipar-lo i mantenir-lo per a ús social, cultural i públic. Però si finalment es fa açò s'estarà perdent bona part de la inversió que ha costat tants d'anys d'assolir, i un edifici fantàstic dedicat al nostre poble i a disposició dels turistes.

La idea de posar-hi els Jutjats, és la pitjor de les sortides possibles per aquest edifici, no sols perquè significarà hipotecar-lo per molts anys (tots sabem que serien molts més que quatre), ni tampoc perquè s'hauria de tornar a reformar desfent el que ni s'ha estrenat, sinó pel que suposa el propi Jutjat al centre històric. Un jutjat és un edifici que obliga a desplaçar-se sigui on sigui, i per tant, la seva ubicació és indiferent mentre estigui a prop del nucli urbà. Un jutjat incrementarà, per tant, el pas de vehicles al centre -sobretot els policials- quan s'ha treballat durant anys per una Ciutadella peatonal. A més, hi haurà ocasions de judicis on imperarà l'espectacle i escarni públic. I convertirà allò íntim en popular. Veure gent emmanillada o detinguda pel centre no és agradable ni convenient per una zona comercial i de passeig. Així a un jutjat s'hi ha de poder accedir en vehicle i estar ben comunicat. Un edifici alternatiu que sembla molt més apropiat i que està en boca de molts al carrer, seria el de l'antiga Estació Marítima. Aquest resulta molt difícil donar-li un ús diferent al que tenia, perquè no esdevé lloc de pas, i és, per tant, molt discret. A més, està ben comunicat, amb aparcaments de sobra i mitjançant pladur es podria convertir fàcilment en uns jutjats còmodes i funcionals.

Tenim, idò, el convenciment que posar els jutjats a Can Saura té una greu conseqüència pràctica i sobretot anticomercial. Quan a l'ús cultural del Palau Saura tampoc s'ha de vestir tot en un any. S'ha de començar a poc a poc, malgrat sigui únicament cobrant un euro simbòlic per veure l'edifici gairebé buit als turistes si fa falta; fent un concurs públic per posar un bar als baixos aprofitant el pati com a terrassa, posant una zona de informació turística municipal, o aprofitant exposicions ja desenvolupades com la de Sant Joan amb un vídeo interactiu (que ja existeix); o una sala de fotografies antigues de Ciutadella, per posar alguns exemples factibles.

La majoria de la ciutadania és el que espera, no sols de l'Ajuntament, sinó del nostre poble. No ho hem de desaprofitar, ni, menys encara, hipotecar-ho. Estem a les portes de les eleccions i l'Equip de govern actual hauria d'esperar aquests pocs mesos que queden a prendre la seva decisió fins què tornin a ser escollits, si açò és el que vol la majoria del poble.