TW

Gràcies al suport de l'Ajuntament des Migjorn Gran, la col·laboració de l'Associació de Comerciants des Migjorn Gran i l'organització del Centre d'Estudis Locals d'Alaior, durant deu visites guiades vam brindar la possibilitat a qualsevol interessat en la cultura menorquina participar en la «Ruta Francesc d'Albranca 2014».

Al llarg d'una hora i mitja visitàvem aquells llocs emblemàtics que recorden la vida i l'obra de Francesc Camps i Mercadal, Francesc d'Albranca, un dels intel·lectuals de la nostra illa. Els bons resultats obtinguts en aquesta experiència fa pensar que la iniciativa interessa i és ben viva.

La ruta tenia el seu punt de trobada a la biblioteca pública, a on es parlava sobre la vida i l'obra de Francesc Camps Mercadal, es passava davant la casa des Metge Camps, la tanca de sa Creu des pujolet de Binicodrell, el cementeri municipal (la caseta dedicada al Metge Camps i el mil·liari), la vinya del metge Camps, el centre educatiu Francesc d'Albranca i el Fons Francesc d'Albranca a la biblioteca pública.

El Centre d'Estudis Locals d'Alaior considera que amb 122 assistents a les 10 visites guiades i 62 assistents més en dues rutes especials l'objectiu s'ha assolit amb escreix.

Ara és arribada l'hora dels agraïments. En primer lloc, volem agrair l'interès demostrat per l'Associació de Comerciants i l'Ajuntament des Migjorn Gran a l'hora de donar continuïtat a aquest projecte, que ha permès aproximar als visitants el patrimoni cultural migjorner. El nostre agraïment a Pere Moll i Elena Baquero per la seva confiança en el projecte, així com a Judit Morillas perquè tot funcionàs com calia.

El nostre reconeixement més especial és dedicat a les persones encarregades de l'itinerari: Magdalena Pelegrí Moll i Gloria Ventura Pons, amb el suport de Marga Portella Moll. I especialment a totes aquelles persones que van gaudir amb nosaltres de la ruta convertida en un passeig agradable pels carrers i camins des Migjorn Gran.

Les visites guiades no haguessin tingut la difusió que es mereixia sense la informació brindada pel diari MENORCA , «S'Ull de Sol», Fundació Destí Menorca i la ràdio cadena SER. La tasca de coordinació de l'activitat va anar a càrrec de Miquel À. Marquès Sintes, del Centre d'Estudis Locals d'Alaior.

Dos fets especials que s'han de tenir en compte. Enguany el CEL va editar un punt de llibre dedicat a la Ruta Albranca, i l'Ajuntament des Migjorn Gran va protegir el mil·liari que es conserva a l'entrada del cementiri. Dues passes més per recordar el valor del nostre patrimoni cultural.

Finalment, el Centre d'Estudis Locals d'Alaior vol agrair a l'Ajuntament des Migjorn Gran el seu interès per donar continuïtat a aquesta iniciativa. Gràcies a la seva decisió, la Ruta Francesc d'Albranca dóna a conèixer a visitants i menorquins la figura de Francesc Camps i Mercadal, el poble des Migjorn Gran, la nostra cultura i el nostre patrimoni cultural. Fins l'any que ve.