TW

Una de les característiques més importants de Menorca són els llocs amb les seves cases de marès i les tanques de paret seca, però què passa quan un d'aquests llocs s'abandona, es deixa de llaurar i sembrar... Que els ullastres se reprodueixen excessivament i, unes tanques que antany produïen ordi, blat o civada, s'han convertit amb ullastrars que en molt casos no deixen ni veure les parets de les tanques, aquest patrimoni tan de ca nostra.
Per açò m'estranya que a un inversor com el de Torralbenc li hagin fet la vida impossible d'ençà va posar els ulls a Menorca, amb intenció de recuperar un lloc, fer-lo productiu, i crear llocs de feina. Només la plantació de vinya que es veu des de la carretera, ja demostra el bon gust per un camp ben cuidat.

A Menorca tenim massa llocs antany  productius, avui convertits en marina baixa. Me deia un caraboner, si a  Menorca es declarés un incendi durant la nit, cremaria tota l'Illa. Són paraules d'un homo entès sobretot en allò referent als boscos. Cases de pagès, bouers i paisses que s'enfondran o, ja s'han esfondrat del tot, donen una imatge de deixadesa poc atractiva tant per nadius com per visitants.

Degut a aquest abandó, molts de llocs ja no tornaran a ser mai com abans, per tant per què no recuperar-los com agroturismes o cases de lloguer, i fer-los rendibles d'un altre manera... Hauríem de ser conscients de què, directe o indirectament vivim del turisme, i d'un lloc cuidat o no canvia totalment el paisatge.

Si ens conformem amb un turisme de sol i platja i ademés de tot inclòs, potser ja en va bé... Ara si volem desestacionalitzar la temporada, pot ser un camp més ben cuidat ja pot ser un bon atractiu. Un Camí de Cavalls amb un serveis mínims, uns jaciments arqueològics amb més cura, Illa del Rei, la Mola, Llatzeret... Rutes ciclistes, eqüestres, cuina menorquina... Tenim coses per oferir fora de la temporada d'estiu, coses a promocionar? A jo me sembla que sí. A partir d'una bona oferta, podem reivindicar bons preus amb es transport aeri i atreure gent durant tot l'any.

I no puc evitar dirigir-me  a aquelles persones o col·lectius que per sistema diuen no a tot, en tost d'oferir projectes, com per exemple han fet des de «Port sostenible» .

Dels ullastres no en vivim, de cases i bouers esfondrats tampoc, potser hem de pensar si volem o no volem turisme i quin tipus de turisme... No som partidari de què es facin construccions noves, però si evidentment de rehabilitar i aprofitar les que tenim...