TW

Fa unes setmanes ens van anar arribant a tots els cavallers de Maó una carta de tres fulls firmada per la batlesa, de que hi havia unes eleccions de la Junta de Caixers per al bienni 2015/2016, la qual el termini d'inscripció acababa dia 20 de març.

La carta no estava molt ben explicada o almenys així ho comentaven molts de cavallers. Molts pensaven que dia 20 de març s'hauria d'anar a votar una junta i que si no es feia es sancionaria a tot cavaller que ja hagués sortit varis anys a no poder sortir a la qualcada. Hi havia molta indignació entre els cavallers, pel tema de sancionar si no s'anava a votar.

Dia 19 de març es va telefonar a Cultura perquè ens expliquessin la carta rebuda. La contesta va ser que no hi havia cap candidat per la nova Junta de Caixers (normal). Com es pot fer un canvi tant gros sense fer una assemblea de caixers i cavallers? Simplement amb una carta a la qual hi ha moltes coses sense entendre? Volem demanar per què les coses relacionades amb la qualcada no es decideixen en una assemblea de caixers i cavallers? Qui són els protagonistes de les nostres festes? Els cavalls i cavallers. Per què els cavallers no tenen ni vot ni dret en la qualcada? Perquè els que prenen les decisions de la qualcada són polítics, regidors, etc.

Els cavallers són els únics que saben ón hi pot haver un perill per al cavall, per als cavallers o inclòs per a la gent que vol gaudir de la festa. Per què a Maó no es fan assemblees de caixers i cavallers tots junts per poder millorar la festa? Durant molts d'anys de qualcada només s'ha fet una assemblea de tots els cavallers, fa tres anys, es va dir que es tornaria a fer i no ha estat així.

D'aquesta manera, el carisma i la il.lusió per a la nostra festa es va apagant. Per què obligar a anar a votar una junta? I en tot cas, per què si no s'hi va es sancionarà? Noltros els cavallers sortim a la festa perquè la sentim, perquè ens apassionen els nostres cavalls, les cançons del jaleo i, sobretot, perquè disfrutam noltros i la gent de la ciutat, que la feim esclatar tant el dissabte com el dia de Gràcia.

No trobau que hi ha coses més importants per sancionar perquè la nostra festa vagi millor? Com per exemple, cavallers beguts damunt el cavall, cavallers que falten el respecte cap als altres, cavallers inconscients en treure animals que no estàn prou ensenyats i es pensen ensenyar-los dins la plaça, caixers i cavallers que no siguin a hora del replec de la qualcada, que dins la plaça hi hagi fins a quinze cavalls aturats a la sortida perquè algú s'estigui fent una foto on replegam sa capellana...

Totes aquestes coses i algunes més serien motiu per discutir a una assamblea general i pendre mesures, però què passa amb tot això? Què realment es tolera? Per què? Perquè hi ha amistats que tot es pot passar i es tapa com si no hagués passat res?

A altres pobles sí que val la pena tenir una Junta de Caixers, perquè ells detecten els falls, coses per millorar la festa, i durant l'any es fan reunions de junta i després es passa a assemblea de caixers i cavallers per comentar les coses, i llavors es vota entre tots els assistents. A aquestes reunions i assamblees només tenen dret a vot els caixers i tots els cavallers del poble.

Per què a Maó no poden decidir els caixers I cavallers? Tornam a unes paraules de més enrera, qui són els protagonistes principals de la festa? Els que formen la qualcada.

Ens agradaria que ens escoltessiu i que poguéssim tenir vot amb les decisions i remitessiu aquesta carta a tots els cavallers de Maó, i adjuntant la vostra resposta.

Molt agraits per dedicar-nos uns minuts per llegir la nostra carta.