TW

El primer que cal ressaltar en la nit electoral del dia 24, és la sorpresa i satisfacció per una majoria i la resignació i decepció per altres ciutadans. En 36 anys de democràcia municipal, mai cap formació política havia obtingut majoria absoluta.

És veritat que ja se palpava en l'ambient i s'intuïa en les enquestes, una pujada significativa de l'Entesa però un augment tan considerable, crec que no ho esperaven ni els més optimistes. La més sincera enhorabona als guanyadors de la formació d'esquerres que donarà un canvi substancial a la política local. Els principals canvis i millores que preveig en aquesta nova etapa, són d'un aprofundiment democràtic i participatiu vers la ciutadania i cap a la bona i activa xarxa de entitats ciutadanes del nostre poble. Tampoc veurem recolzaments i submissió a polítiques de retallades o de invasió de competències a institucions locals o insulars, com hem vist aquests darrers anys amb massa freqüència. Esperem dels guanyadors un bon lideratge participatiu a uns projectes que tornin la il·lusió al nostre poble que segueix sent dinàmic i ben emprenedor.

Penso que una de les causes més importants d'aquesta majoria absoluta, ha estat el rebuig generalitzat al Partit Popular i als nombrosos casos de corrupció. El camí més curt per fer perdre poder als populars era votar el partit més ben possessionat per guanyar i a Ferrreries ho era l'Entesa.

Estic esperant i desitjant que aquesta majoria absoluta la ben administreu i no us pugin els fums i no faceu el que han fet aquestes majories, per alguns pobles del nostre país. Les majories absolutes per els partits i formacions més petites les solen tatxar d'un mal democràtic quasi absolut. A vegades sol ser un premi electoral per la bona feina i la bona campanya dels guanyadors, combinada en la mala gestió de les anteriors majories. Basta recordar la gran prepotència associada als governs del Partit Popular a Balears i del Govern espanyol. Les males pràctiques de aquests executius, a més de castigar a les classes populars, ara han arrossegat a una pèrdua considerable de molts vots de dretes.

El PP de Ferreries, tot i que no ha fet massa coses al nostre poble, tampoc ha fet cap disbarat considerable, més be la seva baixada, l'hi ha vingut per la «marca PP». tant a nivell nacional com de la Comunitat Autònoma.

Una eliminació significativa i dolorosa és la dels centristes que baix diferents sigles sempre hi havien estat i durant els primers 24 anys de democràcia havien ostentat la batlia, amb més llums que ombres. Penso que als centristes els ha pesat negativament la seva abstenció amb la darrera investidura ara fa 4 anys i la freqüent indefiniciò en moltes qüestions municipals. Personalment destacaria dels batlles centristes la personalitat i prudència, del recordat i malaurat Nofre Janer Coll que va governar quatre anys en una situació minoritària i de pocs recolzaments. No obstant, la seva gran capacitat de feina i habilitat per aglutinar sensibilitats diferents, el fa mereixedor de més i millors reconeixements dels que fins ara ha rebut.

En quant al PSOE local, tot i mantenint el seu escó, ha perdut vots i no ha estat suficient la renovació que oferia la candidatura presentada. Tot i quedar al mateix lloc, els socialistes se senten relativament animats i disposats a millorar i redreçar els objectius polítics per contribuir a millores substancials dins la nostra societat. També estan satisfets per els possibles canvis en la nostra Comunitat Autònoma i en tantes institucions que ben aviat seran renovades i moltes tindran majoria progressista i d'esquerres, on tenen que fer polítiques més igualitàries i justes.

Jaume Febrer Rotger
Ferreries