TW

Voler llevar la Filosofia com a assignatura del Batxillerat és un desbarat. Ara bé: poca cosa fan per la Filosofia els filòsofs que, normalment per cridar l'atenció, es dediquen a contradir Epicur dient que «la Filosofia no serveix per a res».

Sense anar més enfora, durant un debat recent a la televisió convocaren —cosa ben estranya— quatre especialistes en Filosofia perquè parlassen de la possible relació que es podria establir entre la filosofia de Sòcrates i l'autoajuda. Els contertulians desaprofitaren l'ocasió d'exposar les innumerables aportacions que la filosofia ha fet, i encara fa, a l'autorealització de les persones. L'aportació més evident dins aquest camp —omesa de manera inexplicable per aquells experts— és la pau d'ànim que proporciona, per si mateix, el fet de tenir una visió de conjunt elaborada, per molt provisional que sigui, de tot allò que existeix.

En lloc de parlar de les aportacions que, sens dubte, la filosofia proporciona a les persones i la societat en conjunt, dos dels assistents al debat no s'hi banyaren —i això que un d'ells és famós pel seu llibre d'Història de la Filosofia de Batxillerat— i els altres dos, molt intel·lectuals ells, se situaren per damunt del bé i el mal: desqualificaren els llibres d'autoajuda en general, de manera injusta i simplista, i a continuació s'elevaren per damunt la resta de mortals que cerquen la felicitat i digueren que si ells llegeixen filosofia, a diferència del cabrum, és perquè «la Filosofia no serveix per a res».

La Filosofia serveix, i molt. Aquells professionals que diuen que «la Filosofia no serveix per a res» just haurien de dir: «Jo, com a filòsof, no servesc per a res perquè l'estudi de la filosofia per a mi és purament lúdic i té com a única finalitat sentir-me superior a la resta de mortals». Emperò no haurien de voler generalitzar la seva actitud, purament personal, a la resta de membres del gremi de filòsofs: donant una imatge elitista de la Filosofia, la desprestigien i fan un mal irreparable al món de l'educació i la cultura en general.

Per cert que el meu interés perquè les hores de Filosofia no es reduesquin i l'assignatura no surti dels plans d'estudis és purament cultural i filantròpic. Si bé és cert que una de les meves titulacions és de Filosofia, no m'hi dedic professionalment. Emperò clamen al cel els atacs que sempre seguit es fan, de manera conscient o inconscient, contra un coneixement que ja té més de dos mil anys.