TW

Vivim moments d'una evident crisi social i espiritual que ha desembocat en un desafiament pastoral que interpel·la la missió evangelitzadora de l'Església en general i de la família en particular. La família és nucli vital de la societat i de la comunitat eclesial, d'aquí que la proposta de l'Evangeli sobre ella, en aquest context, resulta particularment urgent i necessària.

Per tal de contribuir a la redacció del document anomenat Instrumentum Laboris (document de treball), que serà el punt de partida de la pròxima XIV Assemblea General Ordinària del Sínode de Bisbes, que es celebrarà a Roma del 4 al 25 d'octubre de 2015, el Papa Francesc va fer arribar una enquesta a tots els catòlics del món amb una sèrie de qüestions sobre la família que preocupen especialment.

Reptes inèdits envaeixen el nostre dia a dia que mereixen el nostre anàlisi i si cal, actuacions pertinents. Aquestes preguntes han permès a les Esglésies particulars participar activament en la preparació del Sínode que ha d'aprofundir sobre la vocació i la missió de la família en l'Església i en el món contemporani.

Des del Consell Pastoral Diocesà, que conduit pel Bisbe, investiga i pondera tot el que es referix a les activitats pastorals, intentant proposar-hi conclusions pràctiques, volem agrair a totes les parròquies, àrees i associacions que han participat en debatre i contestar aquest qüestionari, qüestionari que en el seu moment va ser degudament lliurat a la Subcomissió de Família i Vida de la Conferència Episcopal Espanyola, encarregada de fer el resum de les respostes de totes les diòcesis i d'enviar-ho a Roma.

Però, el Consell de Pastoral Diocesà va valorar que el recull de contestacions no només havia de servir com a preparació del Sínode de Bisbes, sinó també ens proporcionava una mena de radiografia de la situació de la nostra diòcesi en relació a aquest tema i que, per tant, havíem d'estar assabentats per quan, una volta, arribi l'Exhortació Apostòlica del Papa Francesc sobre la família que recollirà les propostes dels pares sinodals, tinguem clar el punt de partida de la nostra realitat. Per tant, es decidir fer un buidat de les enquestes.

D'aquest estudi sorgí un document ric, on queden reflectides visions complementàries presents dins la realitat diocesana i que el Papa, lluny de veure-ho com confrontació, ho valora com una gran riquesa.

A més de les opinions vessades pels grups, hem trobat tot una sèries de demandes, reunides en dos gran blocs: demandes d'actuacions que estan vigents però que s'han de revisar i actualitzar com tot el que es relaciona amb els cursets matrimonials i amb el Secretariat de Família, i demandes de actuació que urgeix implantar com: la creació d'un Centre Diocesà d'Orientació Familiar (COF).

Aquest document donarà lloc a un pla de treball diocesà, pendent de l'harmonització definitiva amb les propostes del Sínode, canalitzades a través del magisteri papal.

Moltes gràcies a tots.