TW

Una volta llegida i analitzada la informació emesa per l'equip de govern de l'Ajuntament de Sant Lluís en relació als motius pels quals no es farà el concert de la Banda des Migjorn com a part dels actes que anualment la població de Sant Lluís pot gaudir dintre del programa Vetlades d'Estiu, i vista la resposta de la junta directiva de la Banda de Migjorn d'avui mateix, voldríem dir el següent:

És rotundament fals que l'Ajuntament invertís tres setmanes d'hores extres de la brigada en el muntatge de l'escenari. Una part de la brigada, realment, compaginava durant dues o tres setmanes, a l'horari laboral, la seva feina amb les tasques de muntar l'escenari al camp de futbol i era el vespre de l'actuació quan hi havia un parell de persones de la brigada que sí que cobraven hores extres, naturalment, al ser hores de feina fora de la seva jornada laboral. Recordar, també, que l'escenari no solament s'emprava pel concert de la Banda de Música des Migjorn sinó que s'aprofitava per altres actuacions del programa de Vetlades.

Recordar, també, que l'escenari municipal és un dels millors sinó el millor que hi ha a Menorca propietat d'una administració i que va tenir un cost considerable quan es va adquirir baix l'alcaldia de Llorenç Carretero.

Seguint aquest mateix raonament utilitzat en relació al cost en hores de feina, ens demanem, que farà l'equip de govern de l'Ajuntament amb les festes patronals? La organització de les festes suposa una quantitat important de jornades de feina del personal de l'Ajuntament en preparació, a més d'una despesa considerable en hores extres de brigada, seguretat, etc. Serà aquest un cost que es voldrà assumir?

L'administració pública és una entitat prestadora de serveis, un dels quals és el de la Cultura. Prioritzar unes despeses o unes altres depèn de la voluntat de qui governa. En un Ajuntament com el de Sant Lluís, amb uns comptes totalment sanejats i amb pressupost suficient que permet atendre totes les necessitats bàsiques del ciutadà, no incloure dins el programa Vetllades aquesta actuació és pura i simplement decisió de l'equip de govern que, en aquest cas, no ha considerat que aquesta sigui una necessitat de caire cultural a la que tenen dret els ciutadans de Sant Lluís que amb els seus impostos nodreixen de recursos suficients a aquesta administració.

A més, hi ha que pensar que una part dels veïns no empren serveis municipals com l'escola d'ensenyaments (deficitària, per cert), el pavelló d'esports (també deficitari), l'Escoleta infantil (amb dèficit), és a dir, ajuden amb la seva contribució a través dels tributs a pagar aquest dèficit perquè la resta dels ciutadans puguin tenir-hi accés. Potser aquests mateixos ciutadans gaudien cada any d'aquest concert que enguany no es farà, ells també tenen dret a poder disposar d'un servei que també és deficitari però que compleix una funció cultural. Tot això sense tenir en compte que arran d'aquests actes venia al nostre poble una gran quantitat de gent d'altres llocs de l'Illa.

En resum, el que volem dir és que totes les activitats i els serveis que presten les administracions són, normalment deficitaris, per tant, la decisió de fer o no fer és exclusivament responsabilitat de qui governa.

Cal també fer referència al preu que cobrava la Banda des Migjorn per les actuacions que es duen a terme durant les festes patronals. Aquets darrers quatre anys ha suposat una despesa anual de 13.500 euros desglossats en 1.500 euros en concepte del passacarrers del dissabte capvespre i llavò 6.000 euros per a cadascun dels dos Jaleos; potser sembla un preu desorbitat però al passat mandat es va demanar preu a altres grups oferint-nos un preu similar; potser enguany un'altre agrupació millorarà aquest preu i si es així esperem que el cost final es pugui fer públic, màxim quan ha estat un argument que sembla haver estat determinant alhora de decidir no fer el concert d'estiu.

Un'altre cosa que ens estranya és que alguns membres que formaven part de l'equip de govern del mandat 2007 a 2011 abonessin per aquets mateixos conceptes una quantia major i més concretament 15.000 euros i ara que quatre anys després alguns d'ells tornen a governar posin el crit al cel quan el cost és menor.

I el que potser és més xocant és veure com a dia d'avui l'escenari ja es troba muntat al Camp de futbol per dur-hi a terme l'actuació de la coral Clau de Sol, no troben vostès que una vegada instal·lat s'haguera pogut aprofitar i muntar-lo perquè s'adeqüés per organitzar el concert de la Banda d'es Migjorn?