TW

El poble menorquí ha rallat alt i clar, no ens queda cap dubte que vol un canvi, un canvi en les polítiques i un canvi en les formes de governar. Esperem que arribi a la sanitat pública menorquina, tal com sembla que ho està fent en els altres aspectes de la nostra vida illenca.

Si repasses els programes de les forces que formen el Govern balear queda clar que aquest ha de ser ben inequívoc tant pel que fa a l'atenció especialitzada com, i fan èmfasi, amb l'atenció primària. Una cobertura universal i gratuïta per a tothom com no podia ser d'altra manera com una urgència, així com la residència a Son Espases.

Quan va haver el darrer govern anomenat del pacte, també hi havia programes i esperances, emperò a l'àrea i a primària l'immobilisme i l'amiguisme va ser la línia que es va seguir, cosa que va tirar per terra totes les esperances de renovació. Tot seguia igual, igual que feia 13 anys, ni tan sols podies discrepar públicament car eres castigat durament.

Esperem del nou Govern balear que aposti realment pel canvi, que aquest no sigui paper banyat, tant en els fets com en les formes. Que apostin per potenciar primària fent-la molt més resolutiva, que es redueixin les llistes d'espera, programes de salut comunitaris, que tornin les reunions d'equip, que els coordinadors siguin membres de l'equip i elegits per mèrits acadèmics, que tornam a tenir un director de primària que sigui de primària, que ens dirigeixi gent capacitada i preparada professionalment, que siguin almanco independents, d'un perfil no partidista i per tant que el militar en un partit no sigui el seu valor més important, que siguin dialogants i no dictadors, que ens tractin a totes i a tots per igual com ha de fer els bons caps oblidant-se de les seves preferències personals, que posin en el seu lloc als arribistes (trepes) i que dugui calma i confiança a tots els treballadors i no només a la caverna blanca i a la dreta.

La llista podria ser molt més llarga com el pressupost clar i diferenciat per cada nivell assistencial i que la primària no sigui la germana pobra de l'hospital. Canvis urgents sistemes d'informació simplificant-los i desburocratitzar les consultes. Lluitar contra la desafecció del personal sanitari, canvis en les formes de fer feina descarregant de qüestions merament administratives, defensor de l'usuari sanitari, consultes telemàtiques...

Si de humans és errar, de savis és rectificar, no tornau a fer les errades del passat, no feu el camí fàcil a la dreta i no defraudau la confiança que el poble menorquí us ha dipositat.