TW

Dissabte 14 de maig, la plataforma ciutadana Benvinguts refugiats Menorca es va unir a la convocatòria internacional de denúncia a vergonyosa Europa que estem veient cada dia a través dels mitjans de comunicació, de les xarxes socials i de testimonis en primera persona que demostren que els valors humans sobre els quals es suposa que se sustenta la Unió Europea, esdevenen paper mullat, o més ben dit, paper ofegat. Milers de persones han mort i moren cada dia, intentant fugir de guerres que no han creat, a les mateixes aigües on nedarem aquest estiu menorquins, turistes i visitants de la nostra illa. Aquesta Europa que s'afanya en aixecar fronteres, en signar contractes que condemnen injustament infants, mares, ancians i homes, a la l'extrema precarietat, convertint-los en detinguts, en delinqüents sense drets, llibertat ni futur; que nega a les víctimes dels conflictes armats la possibilitat de demanar l'asil després de gasejar-los, colpejar-los i fins i tot assassinar-los, no ens representa. No ens representa!

Per açò dissabte 14 de maig, la plataforma Benvingudes i Benvinguts, a més d'una jornada de denúncia, es va proposar recaptar fons pels refugiats. Els beneficis obtinguts arran de l'acte 50.150'69 euros seran destinats a les ONG Bomberos en Acción de Zamora i ERC (Equip de Rescat de Catalunya), presents a diversos camps de Grècia amb equips de voluntaris que ho deixen tot per ajudar dins la tragèdia en què es veuen immersos tants i tantes innocents.

Una vegada més, volem mostrar el nostre agraïment per escrit a tots els que ho heu fet possible, col·laborant d'una manera o d'una altra. Gràcies als ajuntaments que heu donat el vostre suport (en especial el de Maó), al Consell insular, a la organització, als més de trenta voluntaris i voluntàries que es van oferir o bé amb anel·lació, o bé in situ; als artistes (tant músics, com poetes, com ballarines o artesanes i artesans), als comerços (bars, restaurants, pastisseries, petits comerços i grans magatzems), a totes les associacions i entitats col·laboradores, als ponents del debat, als tècnics de so, als que vau fer aportacions o donatius i, com no, a totes i tots els que vau venir a posar el vostre granet d'arena, assistint i donant més sentit a la organització d'aquest acte.

Unes tres mil persones vam participar dissabte 14 de maig en la Jornada «Menorca pel dret d'asil II, Artistes per la pau» i ho vam fer per una humanitat més justa i coherent, amb més ponts i menys fronteres. Açò demostra que Menorca és terra d'acollida, amb habitants que criden ben fort «No a la guerra, sí a la pau i al dret d'asil».

No ens aturarem de lluitar pels valors i els drets humans mentre aquesta denigrant i vergonyosa situació sigui damunt la taula. Damunt la taula no hi volem violència, ni mort, ni infants atemorits, gasejats, desemparats, desapareguts o traumatitzats. Hi volem pa, justícia, dignitat i principis de solidaritat amb els nostres semblants.

Governants de cor glaçat: Obriu les fronteres, ja!