TW

Després de passar ses festes de Sant Joan d'aquest any 2016, el dia 26 de juny en llegir el MENORCA l «Es Diari» sembla que tot ha anat molt bé. Perfecte. Malgrat es gran problema de massificació que patim, sobretot, si tenim present els punts més conflictius com ses Corregudes des Pla ha millorat molt es corredor així com el treball inestimable dels voluntaris.

Però açò no vol dir que ens podem confiar ja que cada any tindrem més problemes a solucionar i no podem baixar sa guarda. Com va dir sa batllessa a sa convidada dels Jocs as Pla quan «apel·la a sa responsabilitat dels ciutadellencs si ens estimem sa Festa».

Els últims anys s'han fet passes importants as Pla, com ara sa millora de sa il·luminació, sa millora del camp de visió d'es caixer flabioler dalt una tarima, sa instal·lació de dispositius lumínics i acústics per advertir de qualsevol imprevist o accident i per últim la mesura presa l'any passat: un corredor per poder donar més seguretat al conjunt dels Jocs des Pla.

Dit açò no puc evitar escoltar sa meva consciència i responsabilitat per mencionar algunes coses que s'haurien de millorar. (MENORCA l «Es Diari» tan sols destaca «un aspecte a millorar» personalment crec que hi ha moltes més coses a considerar).

Aquesta gran massificació, o millor dit «invasió», que patim o hi posem remei o s'acabaran les nostres festes... Després seran les seves festes donat que una cosa duu a una altre per aquest motiu ens veiem obligats a imposar filtres de persones. Avui mateix dia 25 he xerrat amb un conductor d'ambulància del Samur i ahir vespre mateix dia 24 de juny fou víctima d'aquesta massificació on inclòs policies coneguts no li varen permetre deixar-lo passar en compliment de les ordres i instruccions rebudes del moment.

Idò bé, anem a fer tots els filtres necessaris... però es absurd que els ciutadellencs no tinguem un mínim de prioritat per viure les nostres festes vers sa gent que ve de fora. Vull exposar dues situacions que vaig viure aquestes festes i em molestaren considerablement.

Som un ciutadellenc normal i corrent com un més, que no pot veure els Jocs des Pla des de un hort o una atalaia o tarima com els regidors/es, des de fa quaranta anys enrere baixem amb la meva dona as Pla de bona hora i suportem un bon sol per guardar lloc on poder veure ses corregudes i els Jocs des Pla, aquest fet implica duu mínimament per un matrimoni d'edat un parell de bòtils d'aigua per hidratar-nos on mai en quaranta anys hem deixat es bòtil tirat a terra, sinó que després l'hem dipositat convenientment a un contenidor a tal efecte. Quina sorpresa aquest any quan no ens varen deixar passar amb es bòtil d'aigua, paraules meves a l'oficial: «vostè es un criat de manament i ha de complir amb sa seva feina, però ho considero una gran injustícia». No ens varen deixar passar amb un bòtil de litre d'aigua de tipus de no llençar i tirar de plàstic ecològic llur cost del bòtil en sí són 10€, pel que es pot entendre amb un poc de sentit comú que aquest bòtil d'entrada no acabaria a terra tirat; sols ens varen deixar passar un bòtil petit de 250ml per tot es capvespre i per dues persones.

Jo tinc 69 anys i una petita cardiopatia quan fa molta calor els metges acostumen aconsellar a hidratar-se sobre tot ses persones majors, lo que no m'hauria imaginat mai és que per les circumstàncies que fossin precisament la policia contribuiria a atemptar contra la meva salut. Cosa molt diferent si haguéssim estat voluntaris o membres dels cossos de seguretat i protecció civil als quals els hi varen repartir ampolles d'aigua en tot moment, res més faltaria però la situació és quan menys decebedor i xocant per un mateix.

Quan varem arribar baix després dels filtres i havent deixat el bòtil d'aigua, ¡Quina injustícia! ¡Quina putada!, quan trobarem molts mallorquins amb el bòtil de gin amb llimonada as Pla i alguns de vidre Herbes de Mallorca, què ha passat? com s'ho han fet? Varem preguntar a una nina mallorquina que havia passat pel mateix filtre que nosaltres mateixos, com s'ho havia fet per passar un bòtil 1,5 litres de gin amb llimonada?, la resposta fora que havia amagat es bòtil davall el braç. Bé un bòtil de 1,5 litres difícilment un el pot amagar baix el braç però aquesta i unes quantes més així varen passar amb bòtils de 1,5 litres no una sinó varies, què estrany no creuen? Ah, que qualsevol no pensi que varen comprar-les als bars des Pla, manifestament aquestes persones varen deixar-nos clar que havien passat amb el bòtil davall es braç.

Un altre fet denunciable, és relatiu al corredor que per cert em sembla una idea encertada. Mai tindrem una seguretat absoluta perquè el meu fill s'hi va apropar per poder veure i viure ses corregudes una volta començada s'ensortilla. Ell és un dels molts ciutadellencs que estima i respecte la festa i sempre li ha agradat la nostra festa, no es persona d'anar begut als jocs des Pla ni als propis actes de la festa entorn a cavalls.

La qüestió és que just arribar vora el corredor al intentar incorporar-se darrera la línia vermella del mateix després d'una carrera d'ensortilla, com passa sempre la gent torna a envair el corredor, el fet de intentar passar darrera la línia vermella va patir un acte criminal d'un mallorquí uns segons abans de donar sa sortida el caixer flabioler.

L'acte criminal no va ser més que una empenta a traïció per darrera just s'havia girat per veure la senyalització si estava en verd o vermell, la conseqüència va ser quedar tirat al mig del carril i una torcedura amb un esquinçament de consideració que no podia posar el peu en terra en aquell moment. Segons em va manifestar el meu fill, la gent d'aquell rodol estava més preocupada per guardar el seu lloc a primera línia tornant a fer cordó amb els braços entrelligats que per auxiliar una persona que li acaben de fotre una empenta i havia quedat al mig.

Fer cordó entrelligant els braços pot ser encara més perillós perquè en una mateixa situació no en caurà un de tot sol sinó dos o tres mínim, perquè Quins cursos de conscienciació han fet per Mallorca? Els hi heu mostrat açò? Açò és el comportament que han de tenir? Quan han costat aquests cursos? A Ciutadella tots aquells que van a fer botar cavalls o als jocs de es Pla tenen molt clar que mai deixen a ningú tirat a terra, és com un codi que tenim molt i molt integrat on quan una persona cau a terra enmig de cavalls o no de seguida tens un de Ciutadella (açò només és capaç de fer-ho un ciutadellenc) que et ve auxiliar, per lo vist aquest mallorquí va preferir tirar el meu fill als peus del cavall...cursos de conscienciació? Quina mofa i quin gasto no creuen?

Acabaré per dir que el dia de Sant Joanet existeix i hem de seguir vivint i és vergonyós haver de rodar mig dia per aconseguir o llogar unes muletes, no consideren procedent no hi hagi enlloc per aconseguir unes crosses a cap servei sanitari? Per cert la Creu Roja estava tancada per si allà n'hi ha es clar, al Canal Salat no hi ha, no en tenen ni esperen tenir-ne.

No seria possible que as Pla hi hagués punts de subministrament d'aigua, o sols hi ha aigua per segons qui?, queda entès que anar a comprar-la a preus prohibitius no és una opció.

Tiburci Sintes Llufriu
Ciutadella