TW

Em dic Marga Camps. Som migjornera. Membre de l'associació de comerciants del poble. Regent un petit negoci familiar. Amb molt d'esforç, com tots els qui tenim petits comerços.

Es Migjorn Gran és un poble petit, amb molt d'encant; però no ve de pas; s'hi ha de venir aposta. Precisament per açò, es Migjorn fou el pioner en fer el mercat de nit.

La idea sorgí entre n'Elena Baquero i n'Adolf Llovera, una d'aquelles coses que surten com per casualitat. El projecte es posà en marxa i es començà el Mercat cada quinze dies.

Vam pensar el nom Dimarts as Migjorn per definir, ja d'entrada, el dia que Es Migjorn triava, i fixava, per aquesta nova aventura. Gent de Menorca i visitants de fora l'illa van anar descobrint la nostra proposta i els agradava, s'hi trobaven a gust... Com que la cosa funcionava, es constituí l'Associació de Comerciants, inexistent fins aquell moment. Prest vam resoldre fer-lo amb periodicitat setmanal.

Avui en dia ja es fa mercat de nit a tots els pobles de l'Illa: fantàstic! Molt bé, perquè tothom el va anar col·locant en un dia diferent, per no interferir amb el de les altres bandes, per no trepitjar-nos uns als altres.

Però ara resulta que tota una ciutat com Maó, amb un munt de visitants tots els dies, amb creuers que s'aturen al seu magnífic port, que no necessita gran publicitat perquè és un lloc conegut des de sempre, ben situat al mapa de l'Illa... també ha hagut de prendre el segon dia de la setmana per les seves iniciatives: en primer lloc fou la 'música al carrer' en dimarts (primera sorpresa!); però, no contents amb açò, ara també posen el seu mercat de nit... en dimarts!

Senyors: siguem una mica coherents i mirem un poquet les coses; tots tenim dret a viure, no? Se'ns agafa la idea (perfecte!), se'ns pren el nostre dia (fatal!), se'ns prenen artesans presents aquí ja d'uns quants anys... i se'ns anima a «reinventar-nos, a fer altres coses»...

Justament as Migjorn havíem fet l'esforç d'inventar, d'idear, de pensar, de cavil·lar... per millorar la situació de partida. I si la fórmula funciona, es trasllada i s'aplica als pobles germans, ideal! Però, per favor, en una illa tan menuda, almanco respectem el calendari.

Així, idò, aquest 5-J, segon dimarts de mercat i d'actuacions (i de la ruta cultural Francesc d'Albranca), he sentit la necessitat imperiosa de fer aquestes retxes i que fossin publicades a nivell de tota Menorca, mitjançant el nostre diari insular. Perquè serveixin de reflexió col·lectiva a la nostra manera de procedir i actuar a nivell petita comunitat illenca.

Com sempre, noltros farem tot i més per sobreviure: seguirem lluitant dia i nit, jornada rere jornada; batallarem per evitar que el peix gros es mengi el petit. No volem que els comerços familiars hagin de tancar les seves portes.

Amb una paraula, seguirem treballant com a poble -també individualment, cada un/a de nosaltres- perquè tota la gent que ens vulgui visitar, sempre sigui aquí molt ben rebuda, ben acollida... molt benvinguda!