TW

A una ben interessant crònica, signada per en Juan Carlos Ortego, el MENORCA de diumenge informava de certs aspectes de l'actual temporada turística. No queda molt clar l'origen d'aquesta informació/enquesta, ja que s'aporten, sembla, dades provinents de la Seguretat Social, amb altres que no se corresponen gens amb aquesta institució. De totes maneres es poden donar com a informacions certes.

Un parell de comentaris. El primer. Sembla que a Menorca hi ha un total de 4.521 cambrers fent feina a Menorca. Un 25 per cent més que l'any passat. On s'han format aquests professionals...? És pot considerar cambrer tota persona que es posa una camisa blanca i una pajarita negra...? Era realment un cambrer el jove de calçons curts i cames tatuades que l'altra dia servia una taula mentre contestava el seu mòbil...? Era un cambrer aquell que feia net una taula amb un pedaçot fosc i humit tirant en terra el que hi havia...? Passarien molts d'aquests considerats cambrers un examen elemental...? Crec que aquells que tenen el noble ofici de cambrer haurien de protestar seriosament d'aquest decebedor intrusisme.

Segon. Resulta que a Menorca ja tenim quasi el mateix nombre d'habitants que de llocs entre restaurants, bars i cafeteries. Aquestes places sumen, sempre segons les dades, un total de 70.804. Això sense comptar les places que ofereixen els hotels i blocs d'apartaments. I, a pesar de tot, seguim creixent. Durant aquests darrers anys s'han obert 117 bars nous i 57 restaurants. Tot això té lògica...?

No diu, aquesta interessant informació, ni una sola paraula de la nostra indústria. Personal de neteja, venedors de botiga, cuiners, mestres de cases i peons, a més dels cambrers que ja hem comentat. Ni una menció al sector pròpiament industrial que tanta importància ha tingut a l'Illa.

No ha arribat el moment de fer una reflexió seriosa i pensar quin pot ser el futur d'aquesta situació de creixement sense límits d'un sector tan fràgil com el turisme...?