TW

L'ampliació del polígon industrial d'Alaior segueix sense electricitat. Han passat uns mesos des de la darrera reunió: Endesa, promotors, Conselleria i Ajuntament. Hi havia una acords i unes voluntats expressades que ja havien d'estar en moviment. De moment, res. Però no són aquests mesos, el problema el patim des de fa anys.

Què hem de fer els alaiorencs? Començar una campanya de mobilització amenaçant els interessos de la companyia? Demanar responsabilitats polítiques a uns i altres?

Una part dels problemes que afecten la nostra illa radiquen precisament en açò, en perdre el temps per motius que no fan el pes. Ningú no dubta que no podem deixar perdre la més mínima inversió en el sector secundari. Enyoram el valor afegit de les nostres indústries davant unes possibilitats turístiques que són les que són també per tenir molts deures pendents d'acabar. Però no actuam per corregir-ho. Així rai.

Parlant clar i fent una comparació, si els que es dediquen a la medicina, a atendre els infants, o serveixen al públic, actuessin amb la mateixa dispersió, complicació i falta d'eficàcia, cada dia hi hauria un escàndol mediàtic demanat dimissions i compensacions. No ho dubtin, els protegeix la suposada incomprensió tècnica del problema per part de la gent de peu i el desconeixement social del tema. Però la sociologia mostra que aquestes ineficiències acaben generant conflictes i els conflictes sempre provoquen reaccions, que poden ser més o menys controlades, assenyades o del gust dels responsables, que molts cops se sorprenen d'allò que no van calibrar que causaven. La qual cosa no deixa de ser un símptoma més de no estar a l'alçada.

Les persones que ho han de resoldre i que pertanyen els àmbits apuntats més amunt són les que tenen la informació, l'experiència i l'autoritat per decidir què fer, com i quan. Des del nostre col·lectiu només podem aportar la simple reivindicació de la ciutadania per una infraestructura que no volem que paguin els altres però que no podem dur a terme per les decisions que sí han prendre els altres. La situació crea impotència, que anima al conflicte.

Sense saber res més que necessitam garanties d'energia per a l'ampliació d'un polígon industrial i que açò ho estam demanat a Europa, en el segle XXI, apuntam possibles passes per avançar:

1- Que Endesa decidesqui ja com fer la connexió amb la subestació des Mercadal.
2- Apel·lar a l'autoritat del Govern de les Illes per imposar amb totes les conseqüències unes solucions provisionals i definitives, i un temporització d'execució.
3- Trobar amb els organismes del Consell la via més adequada i econòmica per conduir el cablejat.
4- Demanar a l'Ajuntament la implicació clara i directa per donar suport a la Junta del Polígon, com si es tractés del sistema urbanístic de cooperació.

Res de tot açò hauria de ser tant complicat per a ments preparades i que siguin conscients de l'encreuament social i econòmic d'avui a Menorca en general i a Alaior en aquest cas. La realitat demana acció, acció, ja.