TW

L'Institut Biel Martí de Ferreries és un centre on l'alumnat procedeix d'Es Mercadal, Fornells i, lògicament, de Ferreries. I ens va cridar molt l'atenció la notícia sobre el difícil accés als estudis de música dels joves del centre de l'illa que va publicar el MENORCA l «Es Diari», el passat 28 de novembre. Afirmació que no compartim de cap manera, ja que la realitat de les nostres aules és que hi ha promocions que tenen una mitjana d'un 50% d'alumnes que cursen estudis musicals, ja sigui a l'Escola de Música o al Conservatori.

És veritat que la gran majoria d'alumnes van a l'escoles de música dels respectius municipis i una minoria al Conservatori. Però aquest fet no implica que no cursin uns estudis musicals de qualitat i que no puguin aprendre un instrument amb una base prou sòlida per fer-los competents en aquests estudis. El fet que la gran majoria vagin a les escoles de música es deu al fet que aquestes ja els aporten el que les seves famílies esperen de la música. Fins i tot, algunes escoles han ampliat el seu pla d'estudis fins als primers cursos del grau professional per tal de poder donar continuïtat al seu aprenentatge i així accedir al Conservatori a una edat més avançada. D'aquesta manera l'alumne que vol anar al Conservatori, en lloc d'accedir-hi als 12 anys, hi pot accedir més tard i així no coincideix amb el canvi de centre cap a l'educació secundària obligatòria.

Tots sabem que la música és una disciplina que fomenta la capacitat d'organització, concentració, la constància, etc. Per això, la formació musical reverteix directament en les aules, ja que els alumnes que reben una formació musical solen tenir assolits bons hàbits d'estudi i, per tant, la gran majoria hi obtenen uns resultats acadèmics alts i en segons quins casos excel·lents.

Per al nostre centre, el fet de tenir un gran nombre d'alumnes músics és un valor afegit que repercuteix d'una manera molt positiva en el clima de centre i en la convivència. Una mostra de tot això és la Diada de Santa Cecília que organitza el departament de Música, on les diferents audicions dels alumnes, siguin individuals o col·lectives, són una constant al llarg dels temps d'esbarjo de tota la setmana. L'ambientalització musical al nostre institut durant el curs és una constant i tot gràcies als alumnes que volen compartir la seva música amb la resta de la comunitat educativa.

Malauradament, les darreres lleis educatives han fet que el sistema educatiu espanyol consideri la Música com una assignatura optativa. Actualment, i pel que fa l'educació secundària obligatòria, només a 1r d' ESO és obligatòria. En canvi, és curiós que a diferents països avançats en matèria educativa la seva mateixa Constitució contempli l'obligatorietat d'impartir l'assignatura tant a l'educació Primària com a l'educació Secundària. Estem davant una situació clarament contradictòria, uns països l'exigeixen i d'altres, com Espanya, l'eliminen del seu sistema educatiu.

Però per sort, les escoles de música municipals (o gestionades per una entitat) han assolit el paper d'apropar la música a la societat. Per a tal cosa, han ideat els seus plans d'estudis per atendre tota una diversitat de persones de totes les edats, nivells i de tota classe d'interessos. I, fins i tot, hi ha centres que hi han incorporat la dansa com una altra disciplina importantíssima per fomentar la creativitat de les persones. Aquest pla d'estudis contempla una formació elemental prou sòlida perquè qualsevol alumne pugui ser competent amb el seu instrument ja sigui perquè vol fer de la música un complement a la seva formació, o perquè vulgui seguir els seus estudis professionals al conservatori.

És cert que Menorca compta amb un únic centre que imparteix estudis reglats de grau elemental i professional amb seus a Ciutadella i a Maó i també és veritat que no és accessible per a tots els fillets per igual. Però no és per la distància ni per falta de beques de transport, no, sinó pel finançament públic autonòmic que rep el Conservatori en comparació al finançament que reben les escoles de música per part l'administració local al qual s'ha d'afegir el cost que suporten les famílies.

El Conservatori imparteix uns estudis musicals reglats i les escoles de música no. Però la paraula reglat o no reglat ja no hauria de ser un tema de debat a aquestes alçades del segle XXI, on fa molt de temps que les diferents comunitats com el País Basc i Catalunya, han eliminat aquesta doble via per als estudis elementals. Fins i tot els països nòrdics, capdavanters en la formació musical, mai no han contemplat les vies de reglat i no reglat a les escoles de música i conservatori. Es dóna per suposat que un alumne accedeix a uns estudis reglats quan accedeix als estudis superiors i vol fer de la música la seva carrera professional. Fins a aquest moment tots els alumnes reben una formació musical de base no reglada.

Ara bé, pensar que aquest model es podria implantar també a Menorca seria un error, ja que, malauradament, la relació entre els estudis reglats i estudis de qualitat i de nivell encara és òbvia per a molta gent, sobretot pel que fa l'administració autonòmica de la qual depenem. Per sort, les administracions locals menorquines, que s'han de fer càrrec d'una gran part del finançament, han apostat per un model d'escola de música molt similar al de les comunitats i països abans esmentats, que assenten les bases dels futurs professionals i, si més no, aposten per una formació integral dels que seran els futurs ciutadans.

En aquestes dates tots els municipis compten amb uns programes nadalencs farcits d'actuacions musicals: audicions d'instrument, festivals de petits músics, concerts de bandes, concert de corals, etc. I tot gràcies a la feina que fan els diferents centres d'educació musical, feina que repercuteixdirectament en la dinamització cultural, social, comercial i educativa dels respectius pobles.

Per tant, és evident la tasca social i educativa que desenvolupen les escoles de música del centre de l'illa i de la resta de Menorca, tasca que és complementada després amb la formació de caire més professional que s' imparteix al Conservatori. És curiós que l'estudi que va fer la Junta de Directors d'Escoles de Música al 2010 sobre la situació dels estudis musicals a l'illa, ara en procés de revisió, demostrés que tenim un coeficient molt alt de població que rep estudis musicals, fins i tot més alt que el dels països nòrdics.

I altres estudis més recents, com el de l'Institut d'Avaluació del Sistema Educatiu de les Illes Balears, indiquen que Menorca, a diferència de la resta d'illes i de l'Estat espanyol, té uns resultats acadèmics molt bons, molt similars també als dels països escandinaus. No serà que la música hi té alguna cosa a veure?

Davant aquesta realitat, es fa necessari obrir un període de debat i reflexió entre tots els sectors de l'àmbit musical. Però també cal conscienciar a diferents col·lectius que és molt necessari que Menorca pugui seguir comptant amb la xarxa d'escoles de música al mateix temps que amb el Conservatori. Però sumant esforços i amb un finançament digne perquè tant uns com altres puguin assolir els objectius proposats i deixant de banda que l'important sigui impartir uns estudis musicals reglats o no. El més important és que els joves del centre de l'illa i de tot Menorca si tenen accés als estudis de música, però fa falta que les escoles tenguin el suport i el finançament adequats. Per tal cosa és absolutament necessari tant el reconeixement institucional com el finançament autonòmic, finançament que, a hores d'ara, és del tot inexistent..