TW

Ahir, 16 de maig, començà la vaga indefinida convocada als aeroports de Menorca i Eïvissa en el servei de neteja. En ambdos casos l'empresa responsable del servei de neteja, contratada per AENA, és KLE servicios integrales S.L. , i fa ja tres mesos que no paga les nòmines, de fet ha anunciat que iniciava de manera voluntària un concurs d'acreedors, el temps dirà si l'empresa es pot salvar o no.

La culpa, diuen, són els reiterats impagaments de la Generalitat i Govern Balear, que també ha contractat el servei d'aquesta empresa per fer net a diferents dependències d'aquestes administracions autonòmiques, però ja en el 2013 (abans de que Klüh Linaer entrés als aeroports de Menorca i Eïvissa, contratada per AENA), aquesta empresa no pagava a les seves treballadores a l'Hospital General d'Alacant.

Amb AENA, KLE no pot dir el mateix, perquè d'AENA sí que cobra i a més puntualment, si ens hem de creure als responsables d'AENA i no hi ha motius per dubtar que AENA paga quan toca, al manco amb els guanys que té. Fins aquí part dels fets, perquè la veritat és que aquesta situació està provocant que siguin les treballadores de KLE, les que més perjudicades surten de tota aquesta situació, perquè ni el banc, ni el llogater, ni l'empresa dels rebuts de llum, ni la botiga o el super on van a comprar el menjar els donen el servei sense cobrar, és més tots sabem que rebut impagat vol dir rebut recarregat, és a dir, com que no el van pagar quan tocava, li tornem a passar amb un generós perentatge d'increment segons el cas, i açò en economíes familiars que majoritariament no arriban a mileuristes és insostenible en el temps i aquestes treballadores i treballadors duen si fa no fa un any i mig amb retards en el cobrament de la nòmina.

I AENA que diu de tot açò?, idò que com ells paguen i els aeroports estan nets, no i poden fer res, que no són responsables de la situació, i que aquest és un problema laboral, intern, que ja ho saben que és molt fomut però que el business, és el business. O millor dit açò dean, perquè arrel de la roda de premsa feta a Menorca divendres sant denunciant la situació, i els anuncis de convocatòria de vaga indefinida, així com la recollida d'aliments, ara sí que poden fer cosa, ves per on, ara poden rescindir el contracte i fer una nova concessió o subhasta... en el cas de Menorca a més s'han manifestat tant l'Ajuntament de Maó com el Consell , no així el Govern Balear que està missing.

La situació té responsables?, el primer podriem dir que és KLE, però KLE podría dir, no, són les administracions que no me paguen i per açò no puc pagar, i aquestes comunitats autònomes podrien dir no, la culpa és de Montoro i Rajoy, que no ens paguen el que toca i Montoro podría dir no, és culpa de la Troica i Europa que hem de fer retallades i polítiques austericides i la Merkel podría dir no, la culpa és de tots els governs europeus que voten a favor de les mateixes polítiques absurdes i austericides (i no ho faixín que ja veuen què li va passar a Tsipras a Grècia) i els Governs podrien dir No, la culpa és del poble que ens vota...i així anirien passant els dies i dies sense tenir el nom de cap responsable.

El sentit comú ens diu que AENA i la resta d'empreses públiques haurien de posar clausules de tipus social en el plec de condicions que treuen a subhasta, clausules a més en les que l'empresa que contracta avali el pagament de les nòmines si el contratista no paga, clausules que de la mateixa manera que inclouen que els treballadors han d'estar assegurats, que les empreses han de complir la llei de prevenció de riscos laborals, també condicionin el contracte a que l'empresa contratada estigui al dia en el pagament de sous als treballadors i les cotitzacions a la seguretat social. Però açò AENA de moment no ho fa, només empra un criteri purament econòmic, «quí més barat m'ho fa», peti quí peti i sense consideracions d'altre tipus, com poden ser de tipus tècnic o social.

Dia 16 començà la vaga i ja veurem aquest conflicte com evoluciona, o més que conflicte hauriem de parlar de lluita de classes, perquè recordem-ho AENA és una de les empreses amb més facturació i sobre tot amb més beneficis de l'estat espanyol, 1.164 milions d'euros nets en el 2016 i enguany ja estan superant en molt les xifres de l'any passat, i dins ca seva encara que siguin subcontractades tenen persones que fan feina i no cobren. Açò sí l'Estat pot contractar amb companyies privades projectes que es tripliquen de pressupost en un any i són indemnitzables, fins i tot en cas de dol i negligència (el cas Castor) amb una factura que segons la OCU, quan passin els 30 anys que hem de pagar amb els interessos afegits, costarà de la butxaca del ciutadà 4.731 milions d'euros...

Des de que el Govern del PP, el febrer de 2015 va privatitzar el 49% d'AENA, aquesta va perdent cada dia un poc més el seus sentit com empresa que dóna o a de donar, un servei públic, per passar a ser una empresa que semble només està interessada en facturar cada día més tot i que sigui a base de que s'exploti a la gent, o que com a mínim, no cobri el seu sou (com ara les desadores de KLE, però demà pot ser una altra companyia), vegi empitjorar les condicions laborals (com passa a moltes companyies de handling) o tengui el sou congelat (com és el cas dels treballadors d'AENA).

AENA no ha actuat bé, ni actua bé, havent sol.licitat que el Ministeri de Foment decreti serveis mínims, en una vaga legítima i en un sector on no hi ha serveis mínims (la judicatura tindrà la darrera paraula), per intentar reventar la vaga.

AENA hauria de canviar i començar a destinar els guanys i beneficis que té en millorar les condicions laborals i salarials de tots els treballadors dels aeroports. La batalla està a punt de començar, AENA és gran i molt poder, però les treballadores són valentes i la seva causa és justa i digne i tenen darrera la solidaritat i la simpatia de la majoria de l'opinió pública. Veurem com evoluciona tot, però si AENA no modifica les clausules dels plecs de condicions, més tard o més prest, sigui aquí o en un altre aeroport, el conflicte seguirà existint.