TW
0

Josep Portella Coll
L'IME acaba de treure el llibre Natura i Societat, mosaics de Menorca. El motiu de la publicació és la celebració dels 15 anys de la declaració de Menorca com Reserva de Biosfera. L'objectiu és reunir una miscel·lània de visions de l'estat natural de Menorca des de moltes i diverses perspectives de coneixement.

Són un total de 35 aportacions breus, totes d'una extensió semblant, que formen aquesta idea de mosaic que pretenien els editors, Pere Fraga i Francesc Xavier Roig. Quan m'he vist en el llibre, ple de científics i especialistes en una gran multiplicitat de matèries m'he sentit empetitit Que hi farem, l'únic que puc aportar és memòria i sentiment. Tanmateix, aquests també són elements necessaris per a interpretar el nostre present. En el llibre es troben biòlegs, botànics, economistes, historiadors, geòlegs, meteoròlegs, geògrafs, antropòlegs, etcètera. Es dóna la circumstància que dotze dels trenta-cinc participants ho fan des de fora de Menorca, ja siguin menorquins que treballen lluny, ja siguin menorquins d'adopció.

En Jaume Mascaró, que sempre em delecta llegir, teoritza sobre la descorberta del caràcter illenc en el context de l'actual "cultura turística", que ha desplaçat a la cultura industrial que, per la seva part, ja va substituir a la cultura pagesa anterior. El llibre es pot llegir com el reflex d'aquesta consciència actual de mosaic, no únicament de mosaic pel que fa a la procedència geogràfica dels participants o per la diversitat dels temes que tracten, sinó de mosaic que s'ordena sobre el morter de la nova consciència d'illa que, un altre autor, en Sergi Marí, vol interpretar com a "via menorquina a la sostenibilitat".

La pretensió del conjunt és oferir lectures de l'actual situació. En la majoria dels casos, són lectures positives sobre el rumb que ha pres Menorca en els darrers anys, això sí, amb advertència dels perills que l'actual model de creixement global implica i amb la certificació de la "balearització" de Menorca. Aquesta "balearització" queda palesa en la dependència econòmica de l'illa en el turisme i el sector de serveis, però no tant pel que fa a la transformació del paisatge. En certa manera, una crida comú en el llibre és aquesta a la preservació del paisatge natural, ja que el paisatge és també expressió de l'estat de conservació dels recursos naturals en el nostre territori.