TW
0

Tòfol Riudavets
La carretera general Me-1, la que enllaça Ciutadella i Maó, o el que és el mateix, la que enllaça Maó i Ciutadella (per açò no ens barallarem), és una carretera amb polèmica.

Un bon grapat de conductors i ciutadans menorquins consideren que s'hauria de realitzar qualque intervenció per, així, donar més fluïdesa a la circulació de vehicles. En canvi, hi ha altres persones que pensen que, a aquesta carretera, no hi ha que afegir ni metres d'amplada ni més carrils, ni res de res. Que podria, fins i tot, ser més estreta.

Em dóna la impressió que, a part de les ideologies polítiques, que crec que hi són, aquestes dues postures, en termes generals, solen ser de dos tipus de persones molt clares: els que volen millores a la carretera són els que la utilitzen habitualment; mentre que els que troben que així està bé, confessen realitzar més bé pocs desplaçaments.

Jo, en aquesta qüestió, com en moltes altres, som neutre, he de ser neutre. Intent mantenir-me neutral, seguint aquella doctrina de "nedar i guardar sa roba", que així i tot, sempre n'hi ha que troben que el carro fa banda, cap a un costat o cap a un altre.

Per intentar ponderar, una mica, les postures, hem de reconèixer que, segons quines hores, en què hi ha molts de vehicles pesants a la carretera, aquesta es fa un poc lenta. A primera hora del matí, per exemple, és quan et trobes major nombre de camions que van carregats. Si coincideix que vas cap a l'aeroport, i si el temps que tens és una mica just, els nervis, a vegades, són grossos. Com a resultat d'un estat nerviós, la conducció es fa més agressiva i, conseqüentment, més perillosa: forçam avançaments irresponsables, augmentam la velocitat just podem i, a vegades, acceleram sense que sigui ni convenient ni prudent, creant una situació de perill, tant per a noltros com per a la resta de persones que circulen per la carretera en aquells moments.

Qualsevol accident una mica aparatós reobre, una vegada més, el polèmic debat de l'aïllament que, en aquests casos, pateix la població de Ciutadella, tant d'entrada com de sortida, en no tenir cap tipus de ruta o desviament alternatiu a la carretera general. Cal recordar que Ciutadella és el municipi de Menorca que té més quilòmetres sense cap altre camí en casos d'emergència. N'hi ha, per a mi un poc mal pensats, que creuen que no s'ha donat una solució a aquesta problemàtica com a un altre dels càstigs que, presumptament, podrien patir els ciutadans de la ciutat de ponent com a conseqüència de la, majoritària, tendència política en les diferents eleccions.

Supòs que les persones intel·ligents, que els pertoca, ja tindran pensada una sortida a aquest problema, però per si no fos així, els faré una proposta que, tal vegada, ho trobaran un desbarat però, m'arriscaré, donat que una part molt important, anys arrere, ja s'havia utilitzat, quan no res més, per la gent del camp d'aquella zona.

Aquest camí "de recanvi" seria el Camí Vell. Aquesta carretera va fins, quasi, damunt de Serpentona a la platja de Cala Galdana. Per tant, no faria falta fer un nou vial, sinó aclarir el que ja hi ha i, açò sí, s'hauria d'acabar la connexió fins a Cala Galdana que, sincerament, pens que podria ser la part més complicada. Esperem que, sigui una cosa o sigui una altra, es miri d'arranjar aquesta trist situació que, a les persones que els ha agafat un accident, d'aquest tipus, anant a l'aeroport o a l'hospital o una ambulància en servei d'emergència pensem que no els fa gens de gràcia aquesta incomunicació. Tal vegada seria, ara, un bon moment per demanar-ho als Reis Màgics de l'Orient. Bones festes de Nadal per a tots i que l'any 2009 ens aporti, a part de la salut, la felicitat, etc., la serenor i el seny que, ben qualque vegada, ens manca.