TW
0

Miquel Armengol
salesià
Enguany, 2009, celebram el 150è aniversari del naixement de la Congregació Salesiana. Per això, juntament amb tots vosaltres, en volem donar gràcies a Déu.

Era el dia 18 de desembre de 1859 quan D. Bosco aplegà a la seva habitació de l'Oratori de Valdocco (Torí) 17 persones, la majoria joves dels que havien viscut amb ell a l'Oratori, per proposar-los un exercici pràctic de caritat envers els joves més pobres. D'aquesta manera, a més, s'ajudarien a la pròpia santificació. Deia així l'acta de la reunió: "Ha semblat bé als congregats organitzar-se en Societat o Congregació que, juntament amb la finalitat d'una recíproca ajuda per a la santificació pròpia, es proposés promoure la glòria de Déu i la salvació de les ànimes, especialment de les més necessitades d'instrucció i educació".

Qui eren concretament els reunits aquest dia a l'Oratori de Sant Francesc de Sales, a la cambra de D. Bosco? El sacerdot Víctor Alasonatti, els seminaristes Àngel Savio, diaca, Miquel Rua, subdiaca, Joan Cagliero, Joan Baptista Francesia, Francesc Provera, Carles Ghivarello, Josep Lazzero, Joan Bonetti, Joan Anfosi, Lluís Marcellino, Francesc Cerrutti, Celestí Durando, Segundo Pettiva, Antoni Rovetto, Cèsar Josep Bongiovanni i el jove Lluís Chiapale. En total 16 joves (que no passaven de 25 anys), un prevere i el propi D. Bosco. Tots ells havien participat personalment a tirar endavant l'Oratori de Valdocco (primera obra salesiana) juntament amb el Fundador.

Així, d'aquesta manera senzilla, va començar la Congregació Salesiana que avui aplega 16.645 membres, estesos per 128 països de tot el món i que és al centre de la Família Salesiana, amb 23 grups oficialment reconeguts, és a dir fundats amb el mateix esperit de D. Bosco. Entre ells, l' Institut de les Filles de Maria Auxiliadora (salesianes), l'Associació de Salesians Cooperadors, la Confederació Mundial d'Antics Alumnes, l'Associació de Maria Auxiliadora, l'Institut Secular Voluntàries de D. Bosco... La Família Salesiana aplega arreu del món 402.500 membres al servei dels joves. Aquest fet és difícilment explicable humanament parlant. És per això que "amb sentiments d'humil gratitud, creiem que la Societat de Sant Francesc de Sales no és només fruit d'una idea humana, sinó de la iniciativa de Déu" (Constitucions Salesianes, art. 1).

Aquest esdeveniment, per a nosaltres salesians i per a tots els qui d'una manera o altra estan relacionats amb l'Obra Salesiana, és ben significatiu. L'any 2009 és un any per recordar d'on venim, qui som i vers on ens dirigim. És un any per donar gràcies a Déu per tot el camí recorregut i per aprofundir en el carisma de D. Bosco.

L'iniciarem oficialment el dissabte 31 de gener -festa de sant Joan Bosco- amb l'eucaristia de les set del fosquet al Santuari de M. Auxiliadora de Ciutadella. I serà viscut com un camí espiritual i pastoral que culminarà el dia 18 de desembre -dia pròpiament del 150è aniversari del naixement de la Congregació- amb la renovació de la professió per part de tots els salesians del món.

Celebracions i actes durant el gener
26.01.09 (20.30 h, Sala de Música de Calós): Xerrada "Ser segons D. Bosco" a càrrec de Ramon Muray, salesià, professor al Centre Teològic "Martí-Codolar" (Barcelona). Oberta a tothom.
31.01.09 (19.00 h, Santuari de Maria Auxiliadora): Eucaristia solemne presidida pel P. Director i concelebrada per la comunitat salesiana i els preveres que s'hi vulguin afegir.
01.02.09 (12.30 h, Santuari de Maria Auxiliadora): Eucaristia solemne presidida pel P. Director i concelebrada per la comunitat salesiana, arran de la celebració de la festa externa de D. Bosco organitzada per la Unió d'Antics Alumnes Salesians.