TW
0

Si l'energia nuclear és tan segura i tan bona, ¿per què, a la planta de residus li donen el nom de cementiri? Si l'energia nuclear és tan segura i tan bona, ¿per què la gent es rebota amb els regidors que voten a favor que s'instal·li el cementiri al seu poble? Si l'energia nuclear és tan bona, ¿per què a només 2 municipis de vuit mil que hi ha a Espanya se'ls ha passat pel cap la construcció d'aquest cementiri? Si l'energia nuclear és tan sana i tan segura, ¿per què el Govern espanyol ha de comprar la voluntat dels municipis amb la promesa d'una inversió de 700 milions d'euros en compensació per les molèsties? Si l'energia nuclear és el futur, ¿per què hi ha moltes potències que fan els abocadors de residus perillosos en països subdesenvolupats a canvi de quatre dòlars? El debat actual sobre el cementiri nuclear a Espanya em recorda molt el que hi va haver a l'hora de fer un abocador controlat de fems de caràcter insular, a Menorca. Tothom sabia que era necessari, però ningú no el volia a casa seva. En aquest cas hi ha una petita diferència: n'hi ha que tenim dubtes sobre si l'energia nuclear és necessària, o si seria més necessari que el govern de Zapatero, en tost de donar pròrrogues a centrals que ja han acabat la seva vida activa, es decidís a un calendari més curt del tancament de les centrals i el foment de les energies alternatives.

L'actual projecte no és altre que el de construir un magatzem per guardar els residus radioactius d'alta activitat de les centrals espanyoles durant 60 anys, uns residus que tindran una vida "útil" de cents de milers d'anys. Una instal·lació amb unes conseqüències sobre el medi ambient i la població que poden ser greus, la qual cosa es vol tapar amb un intent de compra de consciències per part de l'administració i el lobby nuclear. Junt amb el cementiri es farà un Centre Tecnològic Avançat, que en realitat és un reactor nuclear de transmutació que pretén aconseguir una tecnologia per fer que la vida de l'activitat radioactiva sigui menor, és una promesa que es fa des de fa cinquanta anys i que encara ningú no ha aconseguit

Per això, no és estranya l'àmplia resposta social i política contra la instal·lació del cementiri. L'únic que està sobre la taula a favor del cementiri són els llocs de feina i els diners associats. Els llocs de feina són importants, sembla que se'n podrien crear uns 300, molt menys que els 20.000 llocs de feina que es van destruir l'any passat amb el final de les subvencions a la instal·lació i gestió de l'energia solar fotovoltaica. La solució als residus nuclears només passa per el tancament total del parc nuclear espanyol, per a promoure la generació d'energia a partir de les fonts netes i renovables.