TW
0

Recuperar el Camí de Cavalls ha estat un repte i una lluita durant molts anys per a una gran majoria de menorquins, fins que a la fi ho hem aconseguit. Ara només cal dotar-lo d'uns serveis mínims que permetin fer la volta a Menorca d'una tirada.

Me sembla molt encertada la idea de considerar establir una ruta eqüestre com a oferta turística, donada la gran afecció que hi ha pels cavalls a Menorca. Però el que sí és cert és que tant si la ruta es fa a cavalls com a peu, el Camí de Cavalls s'ha de dotar d'uns serveis que facilitin el dur a terme les excursions.És cert com s'apunta des d'algun col·lectiu que a Menorca hi funcionen negocis d'agroturisme. Penso que són conceptes, ofertes i alternatives diferents, per arribar a un sector de turisme o usuaris més ample. Hi haurà aquells qui el seu poder adquisitiu li permetrà fer agroturisme i d'altres que només podran o preferiran pernoctar a un "lloc", o muntant una tenda, escollint fer el senderisme.De fet, el qui pretén fer la volta a s'Illa el que necessita és al cap del dia poder pernoctar i descansar en algun lloc o muntant una tenda puntualment, i a poder ser proveir-se aigua i alguns aliments per continuar.

Record anys enrera, quan els propietaris per on passava el Camí de Cavalls, el xermaven cada any fent-lo net de maleses, i el senyalaven amb emblanquinats de calç, per orientar els excursionistes, que sempre compraven algun formatge o sobrassada, però sobretot es proveïen d'aigua. Senzillament això és el que necessita ni més ni manco qualsevol que vulgui fer aquesta ruta.

Si en algun tram no hi ha possibilitat de pernoctar en cap "lloc", sí permetre pernoctar en sac de dormir i tenda. Pernoctar, que no és el mateix que acampar, ja que només és muntar la tenda el vespre per aixecar-la al matí i continuar.

Si bé és cert que els usuaris del Camí de Cavalls són gent respectuosa i que estima la natura, no estaria de més elaborar un document de bon ús, amb unes normes o consells a seguir, en el moment d'emprendre la ruta. Tot i així, estic segur que els usuaris del Camí de Cavalls tant d'aquí com els qui ens visiten, no som dels de deixar deixalles, sinó que si troben una llauna un plàstic per terra, el recollim per dur-lo a on pertoca, el primer contenidor de fems que trobem. Si a partir d'ara oferim el Camí de Cavalls com una alternativa turística, aquesta haurà d'anar acompanyada dels complements necessaris, com també alguns contenidors de fems.
Recuperat el Camí de Cavalls, seria bo recuperar aquells "llocs", edificis emblemàtics de marès i típics de Menorca.

Aquelles cases de camp anys enrera habitades per la pagesia, avui algunes en runes, que es podrien explotar i oferir en possibilitat de lloguer; per setmanes, mesos o temporades... Una oferta per aquells que busquen el contacte amb la natura durant tot l'any, tant per als illencs com per als turistes, revaloritzant a la vegada aquesta part de camp abandonat.

Buscar noves alternatives, recuperar i oferir el que tenim, acompanyant amb els serveis necessaris.