TW
0

Els neologismes, paraules o expressions de creació recent, passen a formar part de les llengües en funció de les innovacions en els diferents camps del saber i de la vida moderna. Encara que les institucions que vetlen per la puresa de les llengües solen ser prudents a l'hora d'admetre neologismes, aquests són necessaris perquè una llengua sigui útil com a instrument de cultura material, científica, artística, etc.

Segons informa el Centre de Terminologia de la Llengua Catalana (TERMCAT), el català s'actualitza amb més de 50 nous termes pertanyents a àmbits de coneixement tan diversos com les ciències de la vida i de la salut, l'esport, l'alimentació, la política i la sociologia.

La majoria d'aquests termes pertanyen a l'àmbit de les ciències de la vida i de la salut (aliment transgènic, complex d'Adonis, gammapatia, malaltia òrfena, organisme modificat genèticament, ortorèxia, proteïna transmembrana, quasiespècie, síndrome de declivi, xalmugra, etc.).

Un altre grup rellevant d'aquests nous termes pertany a l'àrea de la gastronomia. En aquest àmbit s'han introduït neologismes com quilometratge alimentari (food miles) o xili.
També són destacables els termes normalitzats de l'àmbit de la sociologia com guetització, i d'altres àmbits com les denominacions flexiseguretat, surf de vela ràpid (funboard), vela de patins, vela de rodes, dels esports, o temple-block (instrument idiòfon de percussió directa d'origen oriental).

Tots aquests termes i les seves corresponents definicions són consultables al web del TERMCAT, a través de la Neoloteca (http://www.termcat.cat/neoloteca).
Emprar la nostra llengua en tots els àmbits és la millor forma d'estimar-la.