TW
0

Fundat el 18 de febrer de l'any 2000, el Cor Illa de Menorca celebra enguany el seu desè aniversari. Des de la seva creació, les seves finalitats bàsiques són l'estudi, la divulgació i la interpretació de música operística en particular i de la música coral i simfònica en general.

Fidel als seus orígens fundacionals i des d'un amateurisme entès en el sentit més noble de la paraula (fer allò que s'estima amb passió), el Cor es caracteritza per la seva versatilitat, la qual el porta a interpretar música operística, sacra, popular i/o folkòrica, del món dels musicals,etc. Des de la modèstia dels seus pressuposts i amb la humilitat pròpia del qui coneix els seus límits, amb total coherència amb la seva idiosincràsia, afronta els seus projectes amb el rigor que exigeix oferir propostes musicals de qualitat, amb la màxima dignitat i, alhora, atractives per a l'audiència.

El Cor mostra també una actitud sol.lícita per tal de fer-se present als pobles de la nostra illa, d'acord amb el nom que l'identifica. Aixímateix es caracteritza per la seva preocupació i el seu interès en recuperar el patrimoni musical i divulgar-lo, per tal de mostrar l'autèntica vàlua d'aquelles composicions que, dissortadament, romanen, en l'oblit dels arxius.

Des de la seva creació, el seu director és el Mestre Antoni Pons Morlà i la seva mestressa de cor i de cant na Martina Garriga. El cor està integrat per uns seixanta cantaires, els quals mantenen un sorprenent nivell de fidelitat i constància ( dues terceres parts de la totalitat són els mateixos/es que canten des del seu origen). El secret d'aquesta llarga continuïtat radica en el fet que els seus components constitueixen una autèntica família, en la qual l'amistat, la compenetració i la companyonia són els valors que refermen la il.lusió i l'entusiasme per una afició compartida, l'esforç i l'exigència per una feina ben feta.

Sembla mentida el que donen de sí deu anys de vida artística. Des d'aquell llunyà vuit d'abril de l'any 2000, en què el Cor es presentà, per primera vegada, en públic, al Convent de Sant Diego d'Alaior, amb una selecció, interpretada en concert, de l'òpera "Elissire d'Amore" de G. Donizetti, el Cor ha interpretat una nombrosa varietat de projectes musicals: una selecció d'òperes de Mozart( "La Flauta màgica", "Don Giovanni" i "Les noces de Fígaro"), una Gala Verdi, amb motiu del primer centenari de la mort d'aquest autor, l'any 2001; en aquest mateix any es va representar, al Teatre Principal de Maó, l'òpera "Marina" d'Arrieta; en anys successius les representacions de " L'Elissire d'amore" de Donizetti i "Nabucco" de Verdi, així com la versió en concert de "Lucia di Lammermore" de Donizetti.

Per altra part el Cor ha interpretat oratoris com "El Pessebre" de Pau Casals en dues ocasions (2001 i 2005), "La Creació" de Haydn (2002), el Miserere del menorquí Benet Andreu (2003), el Rèquiem de Verdi (2005) i el "Messies" de Haendel (2008); cantates com "Carmina Burana" de Carl Orff (2004 i 2006),en la segona ocasió amb acompanyament de ballet; sarsueles com la catalana "Cançó d'amor i de guerra" de Martínez Valls (2004,2006 i 2009) o bé musicals com "West Side Story" de L. Bernstein (2008).

El Cor és també molt sensible a les efemèrides relacionades amb personalitats de la cultura menorquina. Amb motiu de celebrar-se l'any Albranca-2002- el Cor preparà un concert titulat "Cançons d'antany". En aquest mateix sentit, preparà també un concert com a homenatge a F. de Borja Moll (2003) i l'any 2004 oferí un concert a Alaior, amb motiu de la celebració dels 700 anys d'aquesta ciutat. També, i coincidint amb les inauguracions dels orgues d'Alaior i Es Mercadal, el Cor cantà a les esglésies de Santa Eulàlia i Sant Martí respectivament, l'any 2008.

El Cor es mostra sempre ben dispost a col.laborar amb altres entitats corals. Molt positives i reeixides han resultat les col.laboracions amb la coral Estel de Ciutadella, agrupació amb la qual el Cor ha interpretat propostes d'envergadura com "El Pessebre",el Rèquiem de Verdi, el Messies de Haendel i Cançó d'amor i de guerra. També molt reeixides han estat les co.laboracions amb l'Escola de Ballet d'Ute Dahl.

El Cor té com a una de les seves premisses fonamentals la de fomentar i afavorir la presència de veus i músics locals. En aquest sentit, té el goig de poder comptar habitualment amb el concurs de veus tan reconegudes com les de Maria Camps, Elena Carreras, José Mª Olives, Jaume Olives, Paulino Maria i Jaume Gelabert.

En l'apartat musical, el Cor acostuma a acompanyar-se d'una orquestra simfònica composta , en la seva major part, per professors/es titulars del Conservatori de Música de Menorca i un grup d'alumnes avantatjats, als quals se'ls dóna l'oportunitat de poder tenir una experiència molt valuosa per als seus estudis musicals.

Al llarg d'aquesta dècada el Cor ha tingut el privilegi de poder cantar amb veus tan rellevants com les de Simón Orfila, Ismael Pons, Josep Fadó, Jorge de León, Mariola Cantarero, Begoña Alberdi, Raquel Pierotti,etc.

El Cor ha volgut iniciar la celebració del seu aniversari amb un concert, que vol ser una compilació antològica de les òperes que ha interpretat en aquest període. Nous i interessants projectes ens ocupen ja, els quals esperem afrontar amb il.lusions renovades, per tal de seguir oferint a la societat menorquina propostes atractives i de qualitat i, d'aquesta manera, poder correspondre a l'afecte i suport amb que sempre s'ens ha rebut.