TW
0

Ja estam en ple mes d'abril. A final de mes, quan arribi el dia 23, celebrarem una nova festa del llibre. Aquestes dies ja estan sortint o s'estan anunciant les novetats bibliogràfiques locals de cada any. Des de l'Ajuntament d'Alaior, i això ja va ser així des del primer any d'aquest mandat, hem volgut convertir tot el mes en una espècie de pròleg de la festa.

No és un cas únic, en molts altres pobles el mes d'abril permet la primera programació cultural estable de l'any. En el cas nostre, en el cas d'Alaior, la majoria d'actes tenen el llibre i la lectura com a protagonista principal. Aquestes Lletres d'abril giren sempre entorn dels autors, dels creadors, dels editors, dels llibreters i dels lectors: és la cadena que ens parla de la salut del sector.

En aquesta cadena, dues baules estan en mal estat a Menorca: la dels editors i la dels llibreters. De cada vegada és més difícil trobar-nos amb iniciativa privada que aposti per l'aventura d'editar manuscrits en un mercat tan petit com el nostre; les ajudes públiques també són escasses, el risc és alt i la promoció en mercats més grans ben impossible. I de cada any, també, ens trobem amb algun llibreter de manco; naturalment, sense una xarxa ben implantada de llibreries que són també espais de foment de la lectura i de promoció dels productes menorquins, el llibre fet aquí cada vegada tindrà una vida més difícil. Les programacions municipals d'abril són espais en els quals, les obres es donen a conèixer, i la diada de Sant Jordi és el moment de màxim consum d'obra escrita.

En el cas d'Alaior, Lletres d'abril ens porta la presentació de tres llibres "alaiorencs", a la realització de contacontes, als encontres del Grup de Lectura i del Cinegrup, que són espais per compartir l'experiència lectora, als recitals poètics, als concursos per als més petits, a les conferències. Solen ser activitats que tenen bona acollida, com la tenen les sortides al carrer del dissabte abans del 23 d'abril i, des de fa tres anys, el propi 23 d'abril. En general, a tota Menorca aquesta sortida festiva que encara no té un segle de vida està ben arrelada.