TW
0

Aquest fosquet, a les 19,15, hem de presentar, al Casino Nou de Ciutadella, un nou Quadern de Folklore, el 92 ja! Per això, tindrem l'oportunitat d'escoltar la conferència d'Andreu Ramis, antropòleg i estudiós de la cultura material de les Illes Balears, que va participar en el primer tom de la sèrie dedicada a l'Antropologia a l'Enciclopèdia de Menorca.

El llibret forma part d'un projecte molt més ampli, dedicat a la pesca, la caça i la recol·lecció, que va rebre fa molts anys un premi Francesc de Borja Moll, i que va quedar tapat per altres projectes i la impossibilitat d'envestir en solitari una idea tan àmplia. Ara, vint anys després, empès per la mort de mon pare, pescador de canya i trescador de vorera, m'he sentit amb ganes de reprendre una feina que comença de zero.

Iniciaré el treball pel món de la pesca i l'aprofitament del litoral marí. Com que és una feina que comença sense una idea de guió global prefixat, aquest assolirà el ritme de la pròpia col·lecció dels quaderns i l'estructura que em brindi l'oportunitat d'investigar en un o altre sentit. Per fer aquest primer Quadern de la sèrie he tingut molta sort: és el resultat d'un treball de camp i de la pròpia experiència personal.

Per fer-lo, l'any 1987 vaig realitzar una sèrie de set entrevistes a set pescadors d'oblades i salpes de Ciutadella. El temps transcorregut des de llavors, vint-i-tres anys, dóna més valor temporal a les explicacions que em feien aquells informadors. Avui, la majoria són morts. Aquests dies els he recordat: a tots ells: Alfonso Medina Cabrisas, 60 anys; Josep Quevedo, 81 anys; Joan Demetrio Portella, 59 anys; Magí Bonet Llufriu, 78 anys; Jaume Marquès, 72 anys; Gabriel Pons (a) es Faroler, 71 anys; i Joan Juaneda, 40 anys. A aquests anys hi hauríem de sumar els vint-i-tres que han transcorregut d'ençà les entrevistes per poder-nos ubicar en el temps en què es van fer i, així, situar-nos també en la cronologia que contextualitza les seves informacions.

Seria com si avui hagués fet entrevistes a persones de més de cent anys. Un altre fet destacable, dels informadors, és que tots són de Ciutadella. Per aquest motiu, malgrat que trobaran alguna referència exterior, el context espacial de l'estudi és el terme de Ciutadella. Tanmateix, en un territori tan finit com és Menorca, les diferències locals no poden ser grans. Aquest treball d'ara parla dels esquers i de les diferents modalitats de pesca en canya. Avui tindrem l'oportunitat de presentar-lo.