TW
0

Fa molts d'anys, prest en farà trenta, Pere Xerxa va escriure un llibre de poesia que titulà Tiranya al vespre. Un tirany és una espècie de corretja amb la què fermaven les bísties que feien rodar la sínia o els molins, però si em demanessin què és una tiranya no sabria respondre, fins ara.

Avui ho he sabut, sembla que la tiranya és un moviment de la massa de mar en l'interior de l'espai tancat pel nou dic que pot crear problemes de turbulències a tota aquella zona de Ciutadella. Així ho deien els diaris fa un parell de dies. El govern anuncia que farà un estudi sobre la possibilitat d'allargar 40 metres més el dic per a poder neutralitzar els efectes insospitats en el projecte original.

Quan el govern diu que "ho estudiarà" vol dir que ja ho ha decidit. Naturalment, totes les ampliacions del projecte inicial fa estona que estan sobre la taula, però s'han de comunicar amb comptagotes, no per evitar la contestació dels ecologistes, vençuts en aquesta batalla, sinó per a vendre gradualment les inversions. Sembla que aquesta maleïda tiranya ens pot costar una bona partida de milions d'euros més, i així ja estam a prop dels 80, el doble del que es va contractar, i segurament menys del que costarà al final aquesta infraestructura que transformarà per sempre el paisatge marítim de Ciutadella.

Si s'hi ha fixat, s'ha relacionat la nova ampliació del dic amb una qüestió de seguretat. Qui pot dir que no, quan el mal ja està fet? Jo no sé si algú pot fer una lectura global del cas del dic de Ciutadella al llarg dels últims deu anys, o de l'acord entre el PSOE, el PSM i el PP per a construir-lo. Sempre he cregut que és de gran mèrit i digne d'elogi la capacitat que pot tenir un grup per fer canviar l'opinió de la gent (d'una part) en un espai de temps breu. En el cas del dic es va aconseguir. Supòs que en el futur, quan puguem valorar en tota la seva extensió les repercussions que tindrà la presència del dic en tots els camps de la vida podrem valorar també l'abast i les conseqüències de les decisions que s'han pres durant aquests anys. Ara, açò sí, el dic ja serà per sempre, amb tiranyes i sense tiranyes.