TW
0

Les principals empreses mundials de llavors i productes agroquímics estan acumulant centenars de patents en règim de monopoli sobre gens de plantes, que pretenen comercialitzar com a conreus modificats genèticament per a resistir pressions ambientals com la sequera, la calor o el fred, les inundacions, els sòls salins, i altres. BASF, Monsanto, Bayer, Syngenta, Dupont, i altres socis de la indústria biotecnològica, han presentat 532 sol·licituds de patents (un total de 55 famílies de patents) sobre gens anomenats "resistents al clima" a oficines de patent de tot el món. Davant del caos climàtic i un aprofundiment de la crisi alimentària mundials, els gegants genètics encapçalen una ofensiva per a "vendre's" com els salvadors del clima. L'èmfasi que posen en els gens anomenats "resistents al clima" és una oportunitat excel·lent per promocionar els conreus transgènics com a panacea per a resoldre el problema del canvi climàtic.

Però l'arranjament tècnic que suposen les llavors patentades no aportarà les estratègies d'adaptació que necessiten els petits agricultors per fer front al canvi climàtic. Aquestes tecnologies de propietat exclusiva no faran altra cosa que concentrar el poder corporatiu, incrementaran els costos, inhibiran la investigació independent i afebliran encara més els drets dels pagesos a conservar i intercanviar llavors. L'aposta dels gegants genètics és sol·licitar patents d'ampli espectre sobre gens relacionats amb pressions ambientals, i no només sobre una espècie única de planta modificada genèticament, sinó també per a una seqüència genètica substancialment semblant en pràcticament tots els cultius alimentaris transgènics.

A més dels Estats Units i Europa, les oficines de patents dels principals països productors d'aliments com Argentina, Austràlia, Brasil, Canadà, Xina, Mèxic i Sudàfrica, també estan inundades de sol·licituds de patents. Monsanto (la companyia de llavors més gran del món) i BASF (la major empresa química del món) han format una societat colossal de mil cinc-cents milions de dòlars per manipular genèticament la tolerància a l'estrès de les plantes. Juntes, aquestes dues empreses acaparen 27 de les 55 famílies de patents (el 49%) identificades pel Grup ETC.

Les comunitats agrícoles del Sud global —les que menys han contribuït a les emissions mundials de gasos d'efecte hivernacle— estan entre els sectors més amenaçats pel caos climàtic creat pels països més rics del món. El Sud ja sofreix l'enorme petjada ecològica de carboni del Nord. Es quedaran les comunitats rurals a expenses de l'especulació amb el canvi climàtic? Les patents amples, que inclouen les característiques anomenades "resistents al clima" estan engolint fons i recursos que podrien ser destinats a estratègies agràries, assequibles, orientades a la supervivència i l'adaptació al canvi climàtic.

Després de dècades de fusions i adquisicions en la indústria de les llavors, acompanyades d'una disminució sostinguda de la fitomillora per part del sector públic, les 10 companyies de llavors més grans controlen el 57% del mercat mundial. A mesura que s'agreuja la crisi del clima, s'incrementa el risc que els governs exigeixin als agricultors que adoptin llavors amb característiques biotecnològiques específiques, com a mesures d'adaptació essencials. ¿Fins a quin punt se sentiran pressionats els governs per donar a les empreses biotecnològiques carta blanca per utilitzar l'enginyeria genètica —i evadir les normes de bioseguretat—, com últim recurs per resoldre les condicions climàtiques extremes?

______

* ETC Group (Grup d'acció sobre erosió, tecnologia i concentració) és una entitat canadenca dedicada a la conservació i promoció de la diversitat cultural i ecològica i els drets humans. Promou el desenvolupament de tecnologies socialment responsables que serveixin als pobres i marginats. Més informació, a www.etcgroup.org. Aquest article, publicat inicialment el maig de 2008, va ser reproduït al butlletí "Cultivar local", núm. 25 (setembre 2009), de "Red de Semillas".