TW
0

Ara fa uns onze anys que visc a Alaior, hi hem de sumar nou anys més de preparació. Total: vint anys. Per tant, a la majoria de persones d'Alaior, companys de ciutadania, els conec de vint anys cap aquí. De vint anys cap allà, tret que fossin amics antics, només conec allò que he sentit dir, allò que he sentit comptar. Aquesta realitat dóna una perspectiva molt diferent del poble, fins i tot de les relacions que s'hi poden establir. Moltes vegades em sent encara ben perdut. Els pobles tenen persones que en són especialment representatives, que transpiren i transmeten valors i característiques comunes.

Tots els pobles tenen persones que expliquen com és el conjunt, moltes vegades només que coneguis una dotzena d'aquestes persones ja et pots fer una idea de com és el conjunt. A Alaior, una d'aquestes persones és en Cosme Sans. D'en Cosme no conec la seva activitat anterior, que m'han comptat que va ser intensa i positiva, però conec l'actual en dos aspectes molt concrets: la seva faceta com a dibuixant i pintor i la seva faceta com a filatèlic. En les dues dedicacions, fetes des de l'entusiasme voluntarista i l'altruisme més honest, la trajectòria de Cosme Sans és admirable.

Ho dic perquè ho crec: la passió de Cosme Sans per la pintura i el dibuix com a forma d'expressió, com a voluntat per aportar el que sap a la cultura de la comunitat . Ho dic perquè ho pens: l'entusiasme amb que Cosme Sans intenta un any i un altre inculcar entre la gent jove l'interès pel món de la filatèlia i del col·leccionisme. No ho voldria, però em tem que avui açò és una tasca quixotesca, ho dic perquè la naturalesa de l'activitat, que requereix paciència, constància, esforç, hores d'estudi, interès, difícilment pot prosperar entre la gent jove d'avui, i és que la generalitat desconeix aquestes virtuts. A pesar de tot, ell insisteix i ja està content si, de tant en tant, aconsegueix un adepte per a la causa.

Avui, aquesta tasca de dècades serà reconeguda pels seus companys filatèlics, i el reconeixement serà compartit per tothom. D'aquí a pocs dies, a Alaior poden visitar una nova exposició, en aquest cas sobre els cent anys d'ençà la primera escola graduada a Menorca, la d'Alaior. Ho poden fer a la sala d'exposicions de l'Ajuntament, i els assegur que és interessant. En Cosme Sans en té molta culpa.