TW
0

Hi ha gent entusiasta que afirma que les festes de Sant Joan duren tot l'any, a Ciutadella. N'hi ha de més moderats que es conformen a l'afirmar que els ciutadellencs porten Sant Joan dins el cor, amb la qual cosa no s'ha de demostrar la seva presència pública. Del que jo no tenc cap dubte és que les festes ciutadellenques duren un mes llarg. És un cas únic (en el món que conec) (que és ben poc). Ja s'han fet els primers replecs, ja s'ha sonat el primer jaleo vinculat a la Maria Auxiliadora salesiana, els diaris ja han iniciat els seus suplements obligats. Enguany, l'arribada de Sant Joan omplirà part del mes de maig i tot el mes de juny. En la festa, la dinàmica expansiva és com la de l'univers. L'expansió es produeix en una cerimònia que no troba prou espai en quatre dies, que cerca créixer i, en aquesta conquesta de temps, qualsevol motiu és suficient. Els replecs se succeiran en dies venidors. L'evolució de la festa de Sant Joan és imparable.

El replec és l'encontre privat de diferents cavallers que es troben en un lloc determinat prèviament per ensinistrar els animals i preparar-los per a la pressió de la festa. Fins temps recents, al replec es convidaven quatre amics i la vetllada passava de manera discreta, desapercebuda. En els darrers anys, en primer lloc s'han incrementat (això sembla) el nombre de trobades de cavallers, en segon lloc, els encontres s'han massificat i han adquirit simbologia festiva, signes evidents de formar part de la pròpia festa. Avui, un mes abans de Sant Joan, els cavalls i les persones es comencen a trobar.

Dintre de 20 ó 30 anys, o abans, el primer replec ja formarà part del protocol·lari festiu. Un altre element no menys important que il·lustra aquesta expansió és la preparació de la ciutat, de la ciutat com a mostrador col·lectiu: un mes abans de les festes ja comencem a veure alguna senyera que guaita sobre els carrers del poble, ja descobrim mostradors que ofereixen la seva carta comercial santjoanera, ja es presenten edicions de guies i nous productes.

Els mitjans de comunicació contribueixen notablement a aquesta expansió del fenomen de Sant Joan.

Ja fa dies que les notícies sobre la preparació de les festes abunden als diaris i les emissores de ràdio, cada dia seran més freqüents.