TW
0

Ses abelles piquen si t'hi acostes de més o les manipules, pel que els apicultors es ben protegeixen a l'hora de vigilar la evolució de la producció de mel o de recollir-la.

En la meva afecció a la fotografia, sempre busco noves oportunitats i novetats per a fer fotos. Va ser així, que acompanyat d'en Llorenç Riera, un apicultor amb uns 40 anys d'experiència, vaig poder accedir i veure de ben aprop el món de les abelles. Lo primer va ser posar-nos una vestimenta protectora, amb una mena d'espillera per poder veure, tot ben tancat amb una cremallera perquè no pugui entrar cap abella. Unes botes i polaines i uns bons guants, la pinta era com de dos astronautes.

Un cop vestits en Llorenç va preparar fullaraca de pi que va encendre en un aparell anomenat fumador, que serveix per fer fum a les abelles i espantar-les un poc.

En apropar-nos on hi té les casetes d'abelles, el primer que varem trobar va ser un eixam, aferrat a les branques d'una mata. L'eixam és una colònia d'abelles que surt d'una caseta amb la reina vella, que ha estat substituïda per una de jove.

En Llorenç va començar a destapar casetes, per a observar el bon estat i ritme de feina de les abelles, mentre jo vaig aprofitar per fer la meva secció de fotos. Mai havia vist tantes abelles juntes, tot un espectacle en un món desconegut per mi fins aquell moment.

En Llorens em va treure algun quadre amb la bresca, on vaig poder observar on hi dipositen els ous que es converteixen en larves i abelles, i també on hi dipositen la mel.

Vaig aprendre que la reina un cop fecundada per l'abegot, -l'abella mascle -, diposita els ous en algunes caselles de la bresca, uns petits tubs polièdrics de cera, que lo mateix serveixen per la reproducció de les cries que per fer la mel.

Dels ous fecundats de la reina en surten les abelles, si les larves han estat alimentades amb jalea reial en surten reines, sinó abelles normals. I si els ous no han estat fecundats en surten els "abegots" o abelles mascles.

La feina de les abelles és diversa, fan cera, construeixen les bresques, les netegen després de que surten les cries i fan la mel. La mel prové de la succió que fan del nèctar de les flors, que un cop dins l'abdomen de la abella, es mescla amb unes encimes, i és dipositada dins les caselles de la bresca i segellada perquè la mel no surti.

Hi ha varies castes de mel segons procedeix d'un tipus de flors "monofloral" o de moltes, "multifloral" o mil flors. També segons de quines flors precedeix té un sabor diferent. La mel de Menorca està catalogada com una de les millors del món. La que comercialitza en Llorenç va obtenir un premi a la Fira Balear de Llubí 2008, i s'en va fer ressò una revista francesa, tot un reconeixement a la seva feina d'anys d'experiència en el camp de la apicultura.

Aquesta experiència no l'oblidaré, la meva càmera de fotos a moments estava coberta d'un pilot d'abelles, tantes que pareixia un petit eixam, però gràcies a la vestimenta protectora, ni un sol pic, així que m'hi apunto per una altre tanda com aquesta.