TW
0

Avui i demà, a Alaior viurem una experiència original: l'Alopatis. Hem posat tots els sentits perquè surti bé. Ara veurem com va, és el primer any, no tenim referències prèvies que ens puguin ajudar, i l'organització és d'una alta complexitat. El principal factor de l'èxit serà la comprensió dels participants. L'any passat, l'experiència d'Aloart va ser molt feliç.

Totes les persones que hi vam intervenir: artistes, propietaris de cases, organitzadors i visitants varem compartir el mateix sentiment d'haver tastat una vivència nova, única. És per aquest motiu que vam decidir que enguany ho repetiríem. Això succeirà a finals del mes d'agost. Abans, emperò, intentarem crear una història nova, una activitat que reuneix els components bàsics que ha de tenir la cultura participada: participació de la societat civil, creació d'un espai artístic nou, construcció d'una oportunitat per l'intercanvi artístic. M'estic referint al projecte que hem denominat Alopatis.

Què és, aquest projecte? En realitat, té coses molt semblants a Aloart, però és una altra idea. Es tracta d'obrir 10 ó 12 patis interiors, preferentment del centre d'Alaior, perquè siguin espais de visita i encontre, i en cadascun d'aquests espais fer una acció cultural de petit format, per reforçar l'interès del lloc. L'activitat es repetiria cada quinze minuts, amb moments buits que farien que els participants haguessin de fer la volta dels patis. Naturalment, aquestes presències artístiques serien molt variades. No es tracta, cal dir-ho, d'una visita a jardins particulars, sinó a patis de cases.

Ens trobarem amb patis grans i patis petits, amb espais enjardinats i amb zones obertes. Vol ser una petita mostra dels diferents patis interiors del centre d'Alaior. Per favor que l'agraïment més gran ha de ser per a tots els propietaris que ens deixen entrar a ca seva, i uns altres, no menys grans, pel grup d'Amics i Amigues d'Alaior que ens ajuden en aquesta empresa i pels artistes que col·laboren per a omplir les visites. El fet de ser el primer any, el fet d'haver d'entrar a les cases per a descobrir els patis posteriors, són dificultats que fan més engrescador el repte de la iniciativa.