TW
0

Quin canvi de decorat musical que viurà el Teatre Principal de Maó aquesta setmana! Si fa uns dies hi ressonaven els tambors i la música tradicional africana del Soweto Gospel Choir, el dimecres 4 d'agost la proposta musical del Festival de Maó ens transporta a l'Europa de la primera meitat del segle XVIII, l'època daurada de la música barroca.
Els protagonistes seran l'extraordinari clavecinista, organista i director Ottavio Dantone, una de les noves figures de la música antiga a nivell internacional, al capdavant de la Accademia Bizantina de Ravenna, sens dubte una de les millors orquestres barroques del món en aquest moment.

No tenim gaires oportunitats a Menorca de poder gaudir de la sonoritat tan màgica i especial que obtenen aquestes orquestres de primer nivell que interpreten la música barroca amb instruments originals. Als violins, violes i violoncels barrocs, s'hi sumen el violone (contrabaix antic, de dimensions més reduïdes), els oboès barrocs, i també l'arxillaüt i el clavicèmbal, que omplen de color i harmonia el baix continu de les peces. En aquest concert també podrem gaudir d'un altre instrument convidat: l'orgue. Serà pràcticament l'estrena en concert del nou orgue positiu que ha adquirit la Fundació de l'Orgue de Santa Maria, i ens permetrà descobrir, de la mà d'un intèrpret tan exquisit com Ottavio Dantone, dos bellíssims concerts per a orgue i orquestra de l'opus 4 de Haendel, a més d'un altre per a violí, orgue i orquestra de Vivaldi. Repertori doncs poc habitual a Menorca i que ens permetrà descobrir autèntiques joies de la música clàssica, acompanyades d'altres obres més conegudes com el Concert per a dos violins en la menor de Vivaldi, dos Concertos Grossos de Corelli i Handel i la suggerent i impactant "La Follia" de Geminiani com a fi de festa.

La música barroca està impregnada d'una bellesa, espontaneïtat i naturalitat especial que la fan particularment apta per a tots els públics, tant els melòmans més exigents com el públic més profà. A més, quan és interpretada per músics tan excepcionals i creatius com Ottavio Dantone i l'Accademia Bizantina, hi podem descobrir sempre coses noves i emocionar-nos amb una música que reneix amb cada nova interpretació.

La visita de l'Accademia Bizantina al Festival de Maó serà una fita històrica per aquest certamen, com ho va ser l'actuació de Il Giardino Armonico de Giovanni Antonini l'any 2006, o les del Concerto Köln o The Academy of Ancient Music al Festival de Ciutadella en l'última dècada, tots ells autèntics grups capdavanters en la interpretació amb criteris històrics a nivell mundial.

Després d'aquest gran concert de música barroca, el Festival viurà el 10 d'agost una de les seves fites més esperades, el Concert Simfònic de l'Orquestra de Cambra Illa de Menorca. En aquesta ocasió es podrà escoltar la monumental Simfonia "Escocesa" de Mendelssohn i el cèlebre Concert de violí de Beethoven amb un altre solista excepcional, el violinista serbi Gordan Nikolic, concertino de la London Symphony Orchestra. Dos concerts extraordinaris per començar el mes d'agost que els convidem a gaudir en el marc incomparable del Teatre Principal de Maó.