TW
0

Susanna, Lin, Montse, Josep Maria, Isaac, Lucia, bona gent,

Esper que pugueu llegir aquesta nota amb prou temps. Dimecres, dia 18 d'agost, la gent de Menorca que vulgui i pugui, tindrà el privilegi d'escoltar, al Teatre Principal de Maó al qui està considerat avui un dels millors violinistes del món: Leonidas Kavakos. Vaig prometre que us informaria d'aquest concert i ho faig amb molt de gust, ja que serà per a tots els bons aficionats a la música, una gran oportunitat donat que, a més, ve acompanyat d'un pianista italià de gran renom: Enrico Pace.

Leonidas Kavakos, és grec i acaba de fer quaranta anys. La seva carrera ha estat fulgurant. És fill i net de violinistes. Als cinc anys, va rebre com a regal de Nadal un violí. Després d'estudiar al Conservatori Nacional d'Atenes, i havent guanyat una beca de la Fundació Onassis, va poder seguir els seus estudis als Estats Units. Just acabats de fer els 18 anys, guanya un dels grans concursos per a violí que existeixen: el Jan Sibelius a Hèlsinki; era el més jove dels participants. El 1988, abans de fer els vint anys, guanyava dos importants concursos més: Naumburg de Nova York i el més destacat de tots: el Paganini, que convoca la ciutat de Gènova, des de l'any 1954.

Rebuts aquests premis la seva carrera és fulgurant. Exemple del seu èxit són els concerts oferts amb les més importants orquestres com la Simfònica de Chicago, la Filharmònica de Viena, la English Chamber Orchestra, les Simfòniques de Chicago i Filadèlfia, la de la BBC o la Filharmònica de Berlín. En aquests moments és també director artístic i solista de la Camerata de Salzburg . La seva presència és habitual als més prestigiosos festivals de música: Salzburg, Lucerna, Verbier, Tokio, Londres...

Kavakos, interpreta els seus concerts amb un gran instrument: un Stradivarius de 1692 – el Falmouth -, encara que l'acompanyen també dos violins del luthier català David Bagué i un de l'alemany Peter Greiner.

I del pianista? Cal saber que Enrico Pace, nascut a Rimini l'any 1967, va fer els seus estudis al Conservatori Rossini de Pesaro. Als 20 anys va guanyar el Premi Internacional Yamaha i, dos anys més tard, un dels concursos per a pianistes més importants d'Europa: el Franz Liszt. Enrico Pace, que és a més diplomat en composició i direcció d'orquestra, està considerat avui com un dels millors exponents de la nova generació de pianistes.

Els seus concerts amb les millors orquestres, recitals a moltes ciutats del món – Roma, Berlín, Munic, Dublín, Sidney, Amsterdam, Londres...- i la seva presència en els millors festivals – Salzburg, han fet que la crítica especialitzada i el gran públic el considerin un pianista de carrera sòlida i gran prestigi. Aquesta vegada el podrem sentir en el gran piano Steinway, propietat del nostre Teatre.

En resum: pot ser una ocasió única per sentir a uns grans intèrprets. Una magnífica oportunitat que el Festival de Música de Maó ofereix a la gent sensible, i que esperem que respongui. Idò, fins dimecres. Val la pena aprofitar que l'hivern serà molt llarg...

Una abraçada.