TW
0

En altres ocasions ja havíem comentat que en Joan Pons Moya va elaborar un recull de "Dites i refranys menorquins", editat pel Col·lectiu Folklòric de Ciutadella. Sempre he pensat que 'estar ben admès' significa estar ben decidit. En la seva obra, Pons Moya va recollir una sèrie d'expressions i verbs que tenien entre si un sentit similar a 'estar decidit', com poden ser 'encervellat, engrescat, entusiasmat, tenir una idea fixa'.

Així idò, quan una persona està decidida a fer una cosa i a tirar-la envant, llavonses deim que està ben admès o admesa. És una manera de dir que ha 'admès' una determinada idea o projecte.

De tota manera, s'Alcover-Moll indica que 'admès', com a adjectiu, té es significat de 'resolt, amatent, animós', i en posa un exemple: "Va venir ell, tot admès, i amb dues paraules va haver posat pau". Es diccionari afegeix que 'admès' ve des llatí "admissu", participi passat de "admittere", 'admetre'.

Admetre és sinònim de 'rebre, acollir, acceptar, afiliar, agafar, permetre, carregar, prendre, aprovar, autoritzar, creure, donar crèdit..". Sempre convé consultar els diccionaris de sinònims, perquè aquesta tasca expandeix els nostres coneixements intel·lectual i lingüístics i, en conseqüència, amplia els nostres horitzons.

A la vida hem d'estar decidits i 'admesos' a continuar fent ses coses que valen la pena i, en aquest sentit, també iniciar-ne de noves, sempre en positiu.

Per contra, hem de sebre despullar-nos de vells costums quan resultin 'més dolents que bons', i així ens ho dicti sa recta consciència i es bon judici de ses coses.