TW
0

Tot apunta que en el juliol i l'agost d'enguany les dades d'afluència de turistes hauran superat les xifres més altes que s'hagin donat mai a Menorca. Malgrat la psicosi de crisi, la nostra illa ha batut rècords de visites a ple estiu. Així s'apunta per part de diferents fonts.

I és que enguany s'han sumat vàries coses per donar aquests resultats. Hem tingut l'anunci de la marca de cerveses. Hem tingut les periòdicament polèmiques ofertes del tot inclòs, que omplen hotels i buiden restaurants. I també hem tingut les incomprensiblement poc polèmiques ajudes de milions d'euros per seguir promocionant el turisme de sol i platja.

Tot això es suma i dóna fites màximes de concurrència turística, que generaran titulars de premsa però que impliquen un honor més que dubtós.

Perquè molt dubtós és, en efecte, que es pugui catalogar d'evolució positiva l'augment de més gent sobre l'illa el juliol i l'agost, els dos mesos on moltes coses queden saturades: les platges, les carreteres, la recollida de residus, l'abastiment d'aigua, el subministrament d'energia, les depuradores, alguns serveis sanitaris i quasi tots els aparcaments urbans.

Certament, el juliol i l'agost hem tingut molts visitants, malgrat que la temporada turística s'ha tornat a reduir. De cada any que passa, el turisme es concentra més en pocs mesos.

Això desespera a la nostra principal indústria turística (la de sol i platja), amb la qual cosa es decideix invertir més en promoció d'estiu. I així anam fent, aconseguint estirar per amunt la punta turística, a costa d'escurçar-la en altres mesos.

Mentrestant, una iniciativa tan diferenciadora i intel·ligent com el recinte de pedreres de s'Hostal, que transporta els visitants a un món modelat a la inversa (en tost de construir cap amunt, s'han esculpit belles formes cap avall), un projecte que ha transformat un antic abocador de runes en un espai emblemàtic, sobreviu com pot a partir dels esforços de l'associació Lithica..

I mentre aquí passa amb més pena que glòria, el projecte de Lithica participa com element destacat en la trobada internacional dedicada a la pedra (la Marmomacc), celebrada a Verona. Mirau si té qualitat que s'ha elegit la imatge de s'Hostal com a portada del catàleg de les principals pedreres d'Europa. A fora valoren el que no sabem valorar aquí. Potser algú n'hauria de prendre nota. Perquè les precioses pedreres que gestiona Lithica poden promocionar Menorca de manera important i fora de l'estiu, quan tenim infraestructures de sobra i en canvi hi falten clients a l'Illa.

Recentment, Menorca ha estat representada -sense cap euro mediterrani- en el Congrés dedicat a definir el model turístic de les Illes Galápagos. Una destinació de les més destacades del món en matèria de turisme de natura. Per als amants de les xifres en brut, amb un 97 % del territori declarat Parc Nacional, l'economia de Galápagos ve creixent un 7 % anual, en un context econòmic tan difícil com l'equatorià.

Aquestes illes que tant van inspirar les teories de Darwin estan duent a terme importants esforços per corregir problemes d'equitat en la distribució dels beneficis turístics i amenaces de desenvolupament poc sostenible. Els governants i les associacions que hi treballen estan molt interessats en conèixer a fons algunes experiències aplicades a Menorca, i sembla clar que noltros també podríem aprendre moltes coses d'ells.

Menorca s'enfronta a la crisi mundial amb un esquema turístic poc competitiu. Molt depenent del sol i platja, quan s'han obert altres destinacions similars que ofereixen preus molt més baixos. Amb diversos conjunts d'apartaments obsolets, de propietaris que no són empresaris turístics. Amb bona part de l'oferta hotelera en mans d'empreses que no estan vinculades a l'Illa ni compromesos amb el seu futur.

Tot plegat, amb la perspectiva d'increment de preu del petroli i de major competència per tot arreu, no sembla factible que tornem al milió de turistes que el nostre model necessita per funcionar. Què feim? Seguim gastant la major part dels diners públics en promocionar el sol i platja o començam, de veritat, a promocionar altres tipologies de turisme, no de manera marginal, sinó com estratègia vital de futur?

L'intercanvi realitzat amb Galápagos ha obert la porta a potencials col·laboracions mútues, que podrien posicionar Menorca de manera important en aquest mercat de turisme de natura tant seleccionat. És clar que primer haurem de rompre algunes inèrcies que impedeixen que les coses canviïn. El GOB ha rebut el premi internacional de la TUI per la seva contribució al turisme sostenible. També ha rebut el reconeixement de premis privats com el del BBVA i fa anys que atén turistes que venen a l'Illa atrets per la seva natura. Però a Menorca encara hi queden veus que van repetint que el GOB està en contra del turisme.

I mentrestant, la temporada s'escurça. I el juliol i l'agost es massifiquen. Hi ha un matís essencial entre estar en contra del turisme i estar en contra de certes dinàmiques derivades d'algunes ofertes turístiques.