TW
0

He llegit que el Partit Popular modificaria el PTI si arriba al govern del Consell Insular, si tenim en compte el sentit amb què ha dit que ho faria és una bona raó per a votar altres opcions. Aquesta afirmació del candidat del Partit Popular s'ha d'emmarcar dins un corrent d'opinió, pretesament innocent, que s'ha anat gestant durant els darrers mesos, promocionat des de diversos sectors econòmics i de creació d'opinió, pel qual el PTI seria un obstacle per al desenvolupament econòmic de l'illa. Sorprenentment, no s'ha produït cap reacció contrària al mateix nivell, fins i tot he escoltat alguna veu de l'esquerra que posa sobre la taula la possibilitat de debatre la qüestió de l'ordenació territorial a Menorca. En canvi, cap veu no ha aparegut que digui que el PTI s'ha de modificar per a fer-lo més proteccionista, més conservacionista. La memòria és feble, i ara ja ningú sembla que recordi que el PTI original ja s'ha modificat per l'actual govern PSOE-PSM, i no precisament en el sentit ecologista.

Fa vuit anys, el PTI va significar el resultat d'una llarga reflexió col·lectiva sobre l'ordenació dels recursos i del territori a l'Illa de Menorca, poden llegir l'argumentari en la introducció tant a la memòria com al propi text normatiu. Aquella reflexió no partia de zero, sinó que era el fruit de trenta anys de mobilitzacions ciutadanes per a salvar el territori i els recursos naturals de les diferents amenaces que cíclicament apareixien. Amb els anys, els postulats proteccionistes que inicialment eren defensats per una minoria molt nombrosa, es van imposar a l'hora de creació cultural de Menorca com a país.

Aquesta idea de Menorca va ser la que inspirà el PTI. Podríem estar en desacord sobre alguns aspectes del Pla, però el resultat global, l'equilibri final, ens satisfeia. Ara, davant les eleccions, el Partit Popular no només té el dret, sinó que també té el deure, de dir que el modificaria i explicar en quin sentit ho faria. I jo crec que la posició nostra és de defensar, sense callar la crítica a la modificació del 2006 –crec que va ser-, el PTI original. Però ens equivocaríem si entréssim en el joc de posar a debat una modificació a la baixa del text. Aquests debats sempre sabem com comencen, però mai no podem saber com acaben.