TW
0

Josep Pla retrata, en una de les seves obres, uns personatges que, segons ell, "tenen una gran, indiscutible categoria", i els anomena "homenots", potser en contraposició al que popularment es considera que són homenets. Homenots que destaquen no precisament per les mides del seu cos, sinó mes bé per la seva grandesa humana.

Cada poble té o ha tingut al llarg de la seva història algun personatge digne de ser considerat "homenot", són aquelles persones que han destacat en la seva feina, en la seva relació amb els demés, per la seva actitud pel que és l'interès de tots, o bé han destacat en els àmbits de la cultura o de l'art. Són persones respectades i admirades, fins i tot en vida, la qual cosa no és massa freqüent en els moments que corren.

En Manolo Luque, el sr Manolo, com el coneixien tots els que tenen algun tipus de relació amb el poble des Mercadal, és un d'aquests personatges. Mestre d'escola, que va exercir molts anys as Mercadal, té el mèrit de que tots els que van anar a escola amb ell, es manifesten orgullosos d'ostentar el títol d'antic alumne del sr. Manolo. Un consell del sr. Manolo tenia un valor especial, per a les persones que hem acudit més d'una vegada a escoltar les seves, sempre humils però carregades de saviesa, reflexions.

Tots els que hem estat en el món de la política municipal hem somiat alguna vegada amb la possibilitat que el sr. Manolo encapçalés o formés part d'una llista amb vocació d'estar a Dalt la Sala, i ho hem somiat precisament perquè açò no era possible més que en el món de les fantasies: El sr. Manolo no era, no podia ser patrimoni de ningú, perquè era patrimoni del poble des Mercadal, de tal manera que si fos possible declarar una persona com a patrimoni de tots, aquesta hauria estat el sr. Manolo, per molt que sé ben cert que si avui pogués llegir aquestes retxes mal escrites, s'enfadaria i no poc, perquè si una persona ha fuit dels reconeixements públics aquesta és ell.

Valguin, per tant, les meves humils paraules com a reconeixement públic, cap aquest "homenot" des Mercadal que ha estat el sr. Manolo, reconeixement i admiració cap un home que ha fet possible que, encara avui, quan una persona destaca per alguna cosa, però especialment per la seva rectitud moral, es digui… "es coneix que va anar a escola amb el sr. Manolo". Avui es Mercadal ha perdut una persona molt important per al nostre poble, una d'aquelles persones destinades, sense cercar-ho mai, a passar a formar part de la petita, però tan important, història d'un poble.