TW
0

En aquest article volem presentar la sèrie de biografies d'un conjunt representatiu dels empresaris de Menorca que es publicaran de forma setmanal en les pàgines d'aquest diari. Els textos seran el resum de les biografies que hem elaborat per tal d'intentar explicar el paper dels empresaris menorquins en el desenvolupament econòmic de l'illa. L'origen d'aquest projecte rau en el Seminari sobre els empresaris davant la Segona República i la guerra civil que va organitzar l'Institut Menorquí d'Estudis els dies 10 i 11 d'octubre del 2008. El seu interès va motivar que l'IME ens concedís una beca de recerca en la convocatòria de l'any 2009. Els interessats en llegir les biografies completes, així com les conclusions a què hem arribat hauran d'esperar a la publicació del llibre que està en preparació.

Les biografies han estat redactades de manera que el seu contingut proporcioni una base de dades homogènia, amb informació sobre cadascun dels empresaris, relativa a la seva filiació personal, formació, característiques com a directiu, l'evolució de l'empresa i altres negocis que va posar en marxa, la tecnologia utilitzada i el nombre de treballadors, entre d'altres qüestions d'interès. D'aquesta manera es poden fer comparacions, tant entre els empresaris menorquins, com amb empresaris d'altres àmbits geogràfics. Aquest tipus d'investigació s'està realitzant en la majoria d'universitats del món, i pretenen, a través de la realització d'estudis comparatius, definir el "ser empresari" o l'"empresarialitat" de regions o països diversos.

Abans d'iniciar l'estudi es va procedir a elaborar una llista dels empresaris menorquins que havien estat esmentats pels principals historiadors i investigadors, com ara l'Arxiduc Lluís Salvador, Mascaró Pasarius, Guillem López o Miquel A. Casasnovas. Aquesta primera relació va incloure uns trenta empresaris, de la major part dels quals han estat realitzades les seves biografies, així com d'uns quants més dels quals el desenvolupament del treball ha demostrat la seva rellevància i l'existència de fonts d'informació suficients, fins completar un total de trenta-cinc monografies. Així mateix, s'ha redactat una petita nota informativa sobre quaranta empresaris més que han destacat en l'economia de l'Illa, però dels quals no s'han pogut localitzar dades suficients per confeccionar una biografia completa. L'estudi es completa amb índexs, per autors i temàtics, que recullen els 305 empresaris que han estat esmentats en els textos.

Quant a la biografia utilitzada, en algunes ocasions s'ha pogut acudir a estudis ja realitzats, o a textos elaborats pel propi empresari. Una font primordial ha estat l'estudi de l'hemeroteca, amb la consulta de la premsa local, com "El Bien Público", "La Voz de Menorca", "El Liberal", "Diario Menorca", "Última Hora" i nacional: "La Vanguardia", "ABC" i "El País", principalment. En aquest apartat destaquen els articles dedicats a diversos empresaris per Guillem López, Deseado Mercadal o Margarita Caules, per citar només els tres amb major nombre de referències. També s'ha consultat documentació inèdita en arxius oficials i particulars. Així mateix s'han efectuat diverses entrevistes personals a descendents dels biografiats que han estat molt útils tant per les informacions proporcionades com per la guia que han suposat sobre els punts a profunditzar en la recerca. Finalment hem d'agrair la tasca dels investigadors que han col·laborat en aquest treball, Estrella Sintas, Guillem Sintes i Toni Seguí, els quals han fet una valuosa aportació al treball mitjançant l'aportació dels seus respectius assaigs biogràfics.

En suma, entenem que la realització de les biografies dels principals empresaris menorquins queda plenament justificada per conèixer millor els empresaris menorquins, forjadors de la història de l'Illa. Pensam que aquest estudi, a més de donar a conèixer el passat empresarial menorquí, pot ser estimulant o exemplaritzant per als joves empresaris que viuen avui a l'Illa, els quals poden aprendre de les qualitats emprenedores i els valors que van ostentar els seus predecessors en marcs, ambients i èpoques diferents. Comprendrem així que la vida de les empreses, com la de la societat, és feta de la successió d'èpoques de creixement i de períodes de dificultats i que els empresaris sempre han trobat recursos per enfrontar-se a moments de crisi com l'actual.