TW
0

Des de fa uns anys, tal dia com avui, 22 de febrer, se celebra el Dia europeu contra la discriminació salarial, per recordar que encara existeixen diferències de sou importants entre les dones i els homes. La selecció d'aquesta data no és casual, sinó que es va fixar així perquè –comptant des de l'1 de gener fins avui– aquests són els dies que es considera que hauria de treballar una dona per igualar el salari d'un home que realitza exactament la mateixa tasca.

Encara que avui no és possible afirmar que, a igual treball correspon una igual remuneració, hem anat avançant de manera important perquè això sigui així. Segons l'Institut Nacional d'Estadística, a les Illes Balears la diferència de salari en una hora treballada és del 14% entre una dona i un home. És una diferència encara significativa, però en el context nacional ens situa com a la tercera comunitat que menys diferències salarials presenta entre ambdós sexes.

Des del Govern balear hem estat treballant durant aquests anys perquè les diferències vagin escurçant-se. Per això hem plantejat actuacions que evitin aquesta bretxa salarial: promoure les autoavaluacions en les empreses en matèria de política retributiva; revisar els processos de selecció de personal basats en criteris objectius; afavorir la promoció de les dones a llocs de responsabilitat per tal d'evitar una segregació vertical, realitzar campanyes de sensibilització...

Aquest conjunt d'actuacions, entre d'altres, persegueixen que les empreses vagin sensibilitzant-se i posin en valor una igualtat salarial en dues de les eines que tenen en el seu abast: els convenis col·lectius i els plans d'igualtat.

Actualment, a les Illes Balears podem dir que s'hi ha fet feina. Tots els convenis col·lectius, fruit de la negociació entre empreses i sindicats, inclouen mesures i clàusules que fomenten aquesta igualtat entre homes i dones, i en especial en les retribucions igualitàries.

Així mateix, pel que fa als plans d'Igualtat, en aquests dos darrers anys, 81 empreses de les Illes Balears ja compten amb un pla d'igualtat. Val a dir que el 100% de les empreses amb una plantilla superior als 250 treballadors/es ja tenen o estan elaborant el seu pla, mentre que 54 empreses de menys de 250 treballadors/es n'han confeccionat un, com una dimensió de la seva responsabilitat social empresarial.

Queda, per tant, camí per recórrer. La presa de consciència és la primera passa que cal donar per evitar les diferències salarials entre dones i homes, però calen instruments com els exposats perquè aquesta voluntat vagi materialitzant-se en fets concrets. I a les Illes Balears hi estam treballant de valent.