TW
0

El passat divendres 11 de febrer es va presentar a Palma la Plataforma per la reforma del sistema educatiu a les Illes Balears. Aquest esdeveniment no ens hauria de passar desapercebut a Menorca perquè no hem d'oblidar que la qüestió de l'Educació, que tant ens afecta, es decideix a Mallorca i és responsabilitat del Govern de la Comunitat Autònoma. No ens podrem queixar idò que no ens tenen en compte i que tot ho couen allà si no en som conscients, procurem estar informats, i sobretot si no hi participem.

La Plataforma per l'Educació és una iniciativa liderada pel Cercle d'Economia que presideix Alexandre Forcades. En la Plataforma s'han agrupat a més de destacats membres del món social i empresarial, un conjunt d'entitats preocupades (i amb raó) pel fet educatiu a les Illes Balears: la Confederació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes, el Col·legi Oficial d'Advocats, el Col·legi Oficial d'Arquitectes, la Càmera de Comerç de Mallorca, la Patronal majoritària dels Centres Privats, i la Federació d'Associacions de Directors de Secundària, a la qual hi pertany ADESME, l'Associació de Directors de Secundària de Menorca. Està previst que en les properes setmanes s'hi continuïn adherint tot tipus d'entitats tant a nivell balear com insular.

La Plataforma ha elaborat un Manifest en el qual es posa de manifest la dramàtica situació del nostre sistema educatiu, amb resultats que el diferencien clarament dels de la resta d'Espanya i d'Europa. Per simplificar només cal veure tres de les xifres que proporciona el Ministeri d'Educació: el 25% dels alumnes als 12 anys ja ha repetit un curs (el 16% a Espanya i el 10% a Catalunya), i el 50% ho hauran fet quan tinguin 15 anys (fet que explica els resultats mediocres de PISA); un 40,5% dels alumnes que no es treuen el títol d'ESO (el 31,7% a Espanya); i tal vegada el més greu, un percentatge baixíssim de joves entre 20 i 24 anys que tenen un Batxillerat o un Cicle Formatiu de Grau Mitjà, tan sols el 48,2%. Està ben demostrat a més que la immigració o la llengua pròpia no hi tenen absolutament res a veure.

L'Estratègia de la Unió Europea per a 2020, en la qual també hi està inclosa Menorca, preveu que l'abandonament escolar prematur sigui del 10%, perquè aquest serà el percentatge de feines sense qualificar que hi haurà; per tant un objectiu del 85% de persones amb estudis mínims de Batxillerat o Cicle Formatiu, i un 40% de joves amb estudis superiors. Estem per tant molt i molt enfora d'això, i ja som al 2011. Cal dir que ho comencem a fer-hi feina, o les Balears quedaran condemnades a ser una economia tercermundista i de subsistència.

Fins ara la Conselleria d'Educació dissimula o minimitza el problema, en part perquè no hi ha prou consciència social sobre la seva magnitud. Per tant la finalitat de la Plataforma és que aquest assumpte es converteixi en la prioritat nombre u del debat polític i social. Totes les altres qüestions sobre les quals també es demanen reformes (el sistema productiu, el mercat de treball, el sistema de pensions, el sistema financer i bancari, etcètera), sense llevar-les importància, han de deixar pas a una anàlisi profunda i rigorosa sobre les carències del nostre sistema educatiu, perquè aquestes condicionaran totes les altres; no hi haurà millores en el mercat laboral i productiu, ni es podran mantenir els nivells de benestar social si no s'aclareix l'Educació del país i sobretot de la nostra Comunitat Autònoma.

Les principals propostes de la Plataforma inclouen en primer lloc emprendre a nivell de Balears la negociació d'un Acord o Pacte per la reforma del sistema on s'involucri tothom, i que assumeixi els objectius de la Unió Europea per a 2020 per no quedar despenjats del progrés. També es fa èmfasi en una aposta decidida per la potenciació de la Formació Professional, en les mesures de suport al professorat pel que fa a formació i prestigi, en la necessitat d'avançar en l'autonomia dels centres docents i en l'avaluació dels resultats, en la millora de les competències en Anglès, en la professionalització dels Equips Directius dels centres, i una major i més eficaç inversió en Educació.

No hem de caure en el gran error de pensar que això no va amb Menorca, que no ens afecta, o que aquí ja estem bé. No existeix un "oasi menorquí" com alguns volen fer creure, i fins i tot podria ser a l'inrevés. El 2007/2008 i segons el Consell Escolar de Menorca, tant sols un 35% dels joves entre 15 i 19 anys estudien un Batxillerat o un Cicle Formatiu, i açò és molt greu.

Caldria fer públiques les dades desagregades que sobre Menorca existeixen dels resultats de les avaluacions internacionals, així com elaborar i difondre els percentatges de repetició, d'abandonament i de titulació a l'ESO. I a partir d'aquí cal que l'Educació comenci a ser una preocupació també dels menorquins, perquè si no, tot es seguirà "coent" a Mallorca, i aquí no estarem assabentats ni tant sols de quina és la nostra situació real.

Ara que la societat civil de les Balears se'n preocupa de l'Educació, Menorca no ha de quedar-ne al marge. És per açò que des de la Plataforma per a la reforma del sistema educatiu a les Illes Balears, convidem totes les entitats, associacions i organismes de la societat civil de Menorca a estudiar el Manifest i a sumar-s'hi a aquesta iniciativa.

______

* Associació de Directors de Secundària de Menorca