TW
0

Esper que esdevengui un cap de setmana de primavera, cosa que ja sol acostumar-se en la fira alaiorenca. Esper que un cap de setmana primaveral convidi la gent a sortir de casa i arribar fins a Alaior, millor dit, fins el polígon industrial d'Alaior. El motiu ha de ser la celebració de la XXV Fira del Camp, amb la que s'inicia el cicle de fires de primavera: vindran després la dels llibres, la dels cavalls, la de les flors, i moltes altres. Aquest cap de setmana seran milers i milers de persones que arribaran a Alaior, que passejaran pels llocs d'una fira que se centra en el concurs de bestiar boví. Molt més que la de Sant Isidre en el mes de maig, la celebració de març és avui el principal punt de trobada de la gent del camp, de tota la gent que es relaciona amb l'activitat agrícola i ramadera. La fira serveix també per palpar els ànims del sector. No cal dir que aquests no són els millors. La falta de rendibilitat d'unes explotacions on els costos de producció són cada cop majors i menys sostenibles, i la incertesa que planeja sobre la viabilitat econòmica del conjunt en la fallida de Quesería Menorquina, marca un present molt difícil.

Però al voltant de la fira també n'ha crescut una altra, molt més general, molt més social i cultural que econòmica. Aquesta és la que mou la gent que es vol trobar amb gent, malgrat que moltes vegades només sigui per això, sense cap altre objectiu. I és aquesta la que encara està tota per fer, si és que realment es vol anar més lluny en aquesta via. La Fira del Camp té tots els ingredients per esdevenir la primera gran festa ciutadana de la primavera, la que suposi la ruptura amb l'hivern.

És cert que encara es fa durant l'horari hivernal, que no es baratarà fins el darrer diumenge de març. Aquesta amplitud i diversitat de la fira es pot aconseguir sense malbaratar gens el seu motiu central, fins i tot pot ajudar a potenciar-lo. Menorca encara està molt enfora de la tradició firal de Mallorca, de la fira com a festa, com a celebració. Una de les altres coses a les que hauríem d'aspirar a Alaior és la d'aproximar la fira a la ciutat, fer que els milers de visitants que arriben al polígon industrial se sentin interessats per viure Alaior el cap de setmana (hi hauria temps per a tot). Ambdós objectius són possibles, són pròxims.