TW
0

Avui és el Dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial, data establerta per l'ONU per recordar les víctimes de la massacre de Sharperville de aquell 21 de març de 1960, en la qual les forces policials sud-africanes van assassinar a 69 pacífics manifestants en contra de l'apartheid.

El vicepresident sud-africà ha recordat l'efemèride que va motivar que les Nacions Unides condemnés el règim polític sud-africà.

El Govern va decretar llavors l'estat d'emergència declarant il·legal el Congrés Nacional africà, liderat per Nelson Mandela, la massacre es va convertir en un símbol de la repressió de l'apartheid.

Aquell dia la policia blanca va obrir foc contra una manifestació a la ciutat negra de Sharpeville, cent de persones desarmades protestaven contra la llei que obligava a cada ciutadà negre que portés un document on constés el seu treball i residència. Sense aquest comprovant, anava a la presó.

Van morir seixanta-nou persones entre elles homes, dones i fillets, i hi va haver cent vuitanta-sis ferits, aquesta tragèdia marc una fita important en la lluita contra el racisme, però aquesta lluita encara no s'ha guanyat del tot.

Actualment el Comitè per a l'Eliminació de la Discriminació racial continua instant a l'Estat que prengui mesures efectives per eradicar la pràctica de controls d'identificació basats en perfils ètnics i racials, així com que consideri la revisió d'aquelles disposicions que donen lloc a interpretacions que en la pràctica poden provocar la detenció indiscriminada i la restricció dels drets dels ciutadans estrangers a Espanya. També, posa èmfasi a la importància que els funcionaris encarregats de l'aplicació de la llei rebin una formació intensiva en drets humans per garantir que, en el compliment de les seves funcions, respectin i protegeixin els drets fonamentals de totes les persones sense discriminació per motius de raça, color, ascendència, origen nacional o ètnic. Igualment, insta a l'Estat que continuï la posada en marxa de l'Estratègia Nacional i Integral de lluita contra el racisme i la xenofòbia, que vigili atentament totes les tendències que puguin suscitar un comportament racista i xenòfob i a que combati les conseqüències negatives d'aquestes tendències. Finalment, que promogui l'ús responsable dels mitjans de comunicació per combatre incitacions a l'odi i a la discriminació racial i que promogui una sensibilització general de respecte a la diversitat en tots els nivells d'educació.
És trist saber que avui, després de més de cinquanta anys, la discriminació racial, la xenofòbia i les formes connexes d'intolerància continuen sent problemes extremadament seriosos. De fet, la discriminació es troba molt arrelada en les estructures econòmiques, socials i polítiques de moltes societats, i en l'actual situació de crisi es culpa als immigrants de bona part de la precarietat econòmica i social que patim, a més de ser una de les causes que provoquen un nombre important de conflictes violents.

És trist que "l'altre" se senti com una amenaça en l'accés a recursos socials (prestacions, beques, o suposades avantatges fiscals i sanitàries) i laborals. Quan, a diferència dels grups dominants, els membres de determinats grups racials o ètnics continuen estant més exposats a la Pobresa i a tenir un menor accés a serveis de salut adequats així com a l'educació.

La persistència de vells patrons de racisme condemna a moltes persones a una vida de marginació i humiliació. I, en aquests últims anys han sorgit noves manifestacions d'odi, de jutjar, de separar injustament, ja que tots som iguals. El color de pell, l'idioma, el gènere, la situació social, no fa a l'ésser humà. És un fet desagradable que, lamentablement, la gran majoria de les persones comet. "No facis als altres el que no t'agrada que et facin a tu".

En el dia internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial, honrem a totes les víctimes del passat i del present, intensificant els nostres esforços per construir un futur lliure d'aquest flagell i un món en el qual la igualtat sigui una realitat per a tothom.
"Estima l'altre com a tu mateix".