TW
0

La feina de descobrir i reconstruir les vides dels exiliats menorquins de la Guerra Civil és tan difícil com apassionant. És difícil perquè, aquestes persones que van deixar Menorca fa més de setanta anys, van distribuir-se arreu del món; en molts casos no van deixar família a l'Illa, en molts casos, el seu rastre va desaparèixer. Fer el seguiment del seu itinerari d'exili i del definitiu assentament lluny de l'Illa i d'Espanya, troba obstacles a cada pas. Fer aquest itinerari investigador sense sortir de Menorca només és possible mercè a les noves tecnologies de la comunicació. Segurament, encara ens trobem en l'edat antiga d'aquestes tecnologies, tot i açò, les distàncies s'acurcen i les idees s'escampen. En aquests moments estic treballant les tres biografies del pròxim Llibre d'Exilis.

Una d'aquestes tracta el personatge d'Enric Limosner Asensio, que va ser contractista del Govern de la Segona República a França, i, ja en l'exili, representant oficiós d'aquest primer a l'Equador i després a Costa Rica. A Costa Rica també va ser un alt dirigent de la indústria turística durant els anys seixanta del segle passat. Vaig poder contactar amb el fill major de Limosner, ja gran, que viu a Oakland, a la badia de San Francisco. No obstant, això també pot passar, no vaig trobar disposició per ajudar a refer la biografia de son pare. Al mateix temps, també a través de la xarxa electrònica, vaig contactar amb Rodrigo Lizama, un jove de 29 anys, fill d'un directiu del Turisme de Costa Rica, que havia conegut Enric Limosner. Sense cap necessitat de fer-ho, només amb la voluntat d'ajudar, Rodrigo Lizama ja ha localitzat documents ben interessants del pas de Limosner per Costa Rica, documents que ens parlen d'empreses mineres que va crear el maonès allà, i ara està intentant localitzar el fill petit del personatge, que encara viu a la república centreamericana. L'amic Lizama es converteix, així, en col.laborador indispensable per poder accedir a una de les principals fonts en tota feina biogràfica, la gràfica, o sigui, un recull de fotografies que ens ajudin a identificar el personatge i situar-lo en el temps i en l'espai.

Ho volia escriure per a mostrar el meu agraïment sincer a aquest amic desconegut que ens ajuda en una empresa que ara ja serà compartida.