TW
0

Quan el calendari marca el dia vuit de maig a tots els menorquins ens ve a la memòria la figura de la Mare de Déu del Toro, la nostra Patrona, amb gran devoció des de fa moltíssims anys i confirmada com a tal per un decret pontifici de 1961. Es compleixen cinquanta anys de la petició que va fer a la Santa Seu el bisbe Bartomeu Pascual Marroig.

¡Bon record i digna celebració en aquest aniversari! És una arrelada devoció la que li professem tots nosaltres per la gran quantitat de creients que s'han encarregat de recordar la data, d'acudir i estimar l'entorn de la casa on es troba la imatge i sobretot de situar el paper exercit per la Mare de Déu en la Història de la salvació.

Recordar la funció de Verge i Mare del Verb en les relacions d'amor que manifesta Déu Pare cap a la humanitat és fonamental per a la pròpia vida cristiana que, al seu torn, és alimentada per la proximitat i la devoció que tots els cristians han de mostrar i accentuar cada dia. En aquestes breus línies s'emmarca el nucli central del meu missatge: que vulgueu cada dia més a la Mare de Déu, que difongueu i aprofundiu amb més tenacitat la devoció, entre els més joves de les nostres famílies, a la patrona a la qual invoquem amb el nom de Mare de Déu del Toro, que celebreu amb alegria cristiana la seva festa acudint aquest dia 8 al santuari, des d'on beneirem també els camps de la nostra illa o celebrant a les vostres parròquies la festa litúrgica establerta per a aquest any en el dilluns 9, per la coincidència que es dóna amb el tercer diumenge de Pasqua.

Mai insistirem prou en la importància que té per al poble cristià la presència de la Mare de Déu. Demano a l'Altíssim que aquesta devoció tan estesa s'ampliï cada dia més entre nosaltres. Ja he pogut comprovar l'amor que senten tots els menorquins per la seva Patrona i l'orgull amb el qual mostren als visitants la muntanya on s'ubica el santuari i la imatge. Us prego que seguiu en aquesta direcció.

M'agradaria també que tots sabéssiu que en el tema de la restauració del santuari i el seu entorn estem en un moment significatiu en el llarg recorregut, que es va iniciar fa uns quants anys amb consultes i suggeriments d'organismes parroquials i diocesans. Recollim el que sembraren altres i volem lliurar realitats més completes a les generacions futures.

Tot això amb la col·laboració i estímul de les autoritats i diverses institucions que han ofert el seu suport de forma incondicional, sense comptar, per obvi, amb l'interès mostrat pels sacerdots, religiosos i fidels laics. Gràcies a tots!

El moment actual és la convocatòria d'un concurs d'idees per a restaurar el santuari i per estudiar una futura gestió del mateix incloent la hostatgeria i casa d'exercicis. Hi ha hagut una rica participació. Foren escollits dos magnífics treballs que poden ser molt útils per confirmar aquesta necessària actuació.

Es va disposar que fos el dimecres, 4 de maig, en ocasió de les celebracions anuals de la festa de la Mare de Déu, el dia del lliurament del premi donat per la Fundació Turisme Menorca als guanyadors.

Les repercussions d'aquest acte han estat molt encoratjadores i preteníem agrair tanta cooperació rebuda. Malgrat tenir tots els preparatius ultimats es va haver de suspendre l'acte per una raó que m'afecta personalment. Vaig haver d'assistir al funeral del Cardenal Arquebisbe de València que se celebrava a la mateixa hora que la programada per al nostre acte marià al Toro. Demano disculpes per aquest ajornament que haurà trastornat les agendes de molts de vosaltres. S'hauria pogut celebrar sense la meva presència perquè l'important ja es donava: l'ajuda de la Mare de Déu i l'explicació dels autors del treball guanyador. En el meu cas, per la intensa relació amb el difunt a qui considero com el meu pare en el ministeri episcopal, havia d'acompanyar el seu cadàver en el seu trànsit definitiu. És en la pràctica com tenir un padrí en el baptisme o com un referent en el ministeri sacerdotal. Estic convençut de la vostra comprensió.

Us anunciarem la nova data de l'acte del lliurament del premi.

Acabo aquest breu recordatori amb la invitació a participar de la festa de la Mare de Déu en aquest dia tan assenyalat, pujant per celebrar l'Eucaristia al santuari.

Amb la meva benedicció i afecte