TW
0

Els processos d'ensenyament-aprenentatge amb el suport de recursos digitals i les eines que es troben a internet susciten un enorme interès entre el col·lectiu de professionals de l'educació. Per una banda, els professionals veuen la implantació que les TIC tenen a la societat i entenen que no els hi poden donar l'esquena. Per altra, la velocitat amb la que les tecnologies de la informació i la comunicació evolucionen provoquen, de vegades, certa por a pujar-se al tren de la seva utilització a les aules i a l'escola. Aquest curs de formació planteja la revisió pràctica i l'aplicació didàctica de diferents recursos de la web 2.0. a l'aula de les diferents etapes educatives, per tal d'enriquir l'entorn d'aprenentatge a l'escola i ho fa amb la intenció d'obrir una finestra de possibilitats als docents, tot mirant de perdre la inquietud. A la vegada, reflexionar i analitzar conjuntament sobre la integració de les TIC l'aula permetrà entendre el significat que per l'educació pot tenir incorporar a les aules i les escoles eines amb tantes possibilitats didàctiques.

L'enfocament pràctic en la formació dels docents és fonamental i és per això que en aquest curs que es planteja en el marc de la Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei (UIMIR) els participants podran analitzar i aprendre com es poden utilitzar eines com ara els blogs, les wikis, els entorns col·laboratius, etc, tot plegat de diverses formes i experimentant per ells mateixos. A la vegada que aprenen els seus aspectes bàsics de caire tècnic, aprendran també diverses formes d'utilitzar aquestes eines des de la besant didàctica. Per aquesta raó, el curs proposa dissenyar el propi projecte didàctic utilitzant i integrant diversos dels recursos de la Web 2.0., amb la intenció de que els participants tinguin els coneixements per a portar a la pràctica en la seva realitat allò que han aprés al curs. La dinàmica del curs s'adaptarà a diferents nivells de competències dels participants i plantejarà activitats més bàsiques o més avançades segons el nivell de coneixement i d'interessos de cadascú.Els principals objectius que es plantegen per aquest curs són passa per:

1. Crear en els i les participants una sensibilització vers els mitjans digitals com a eines per millorar el procés d'aprenentatge i desenvolupament de l'alumnat en totes les seves besants. Per això cal que perdin la por i agafin confiança en ells i en el que poden fer amb els recursos digitals.

2. Adquirir competències i estratègies didàctiques per a fer ús de les eines digitals, especialment de la Web 2.0., com a suport a l'activitat d'ensenyament-aprenentatge.

3. Aprofundir en l'anàlisi i l'ús didàctic d'eines concretes Web 2.0., especialment aquelles que promouen l'aprenentatge actiu i col·laboratiu de l'alumnat, l'aprenentatge per projectes i la globalització curricular.

4. Desenvolupar un projecte didàctic fonamentat en els aprenentatges que es vagin adquirint en el curs, amb la finalitat de posar-ho en pràctica en les diferents realitats i en relació als interessos dels participants.

El curs esta plantejat per tal que els seus continguts puguin relacionar-se amb qualsevol assignatura, ja que s'enfoca amb un caràcter transversal. De fet, un dels aspectes que més poden potenciar la integració de les TIC es la globalització i integració del currículum a les diferents etapes educatives.

A nivell dels programes universitaris relacionats amb la formació de mestres, pedagogs, educadors i psicopedagogs, el curs es pot relacionar amb diferents assignatures d'aquests estudis, com ara "Ús educatiu de les TIC", "Alfabetització digital", "Entorns i plataformes digitals d'aprenentatge", etc, així com també amb qualsevol màster o títol de postgrau de l'àmbit de les ciències de l'educació i la psicologia de l'educació. D'aquesta forma, els participants potencials seran professionals de l'àmbit educatiu en general, gestors i directors de centres i institucions educatives i especialment docents de qualsevol etapa educativa, així com estudiants de titulacions relacionades amb l'educació i la intervenció psicopedagògica o de qualsevol camp de coneixement que tingui perspectives de dedicar-se a la docència.