TW
0

El present taller s'emmarca dintre de la Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei (UIMIR) en la seva edició de 2011. El curs està coordinat per l'Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM) i l'Institut de Ciència i Tecnologies Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona. L'objectiu general del curs és mostrar la importància de tenir en compte el metabolisme alhora de dissenyar i gestionar els espais urbans, les zones turístiques i fins i tot les nostres vivendes sota criteris sostenibles.

Encara què les ciutats només ocupen el 3% de la superfície de la terra hi viuen més del 50% de la població mundial i representen el 75% del consum d'energia i el 10% de l'aigua del món, generant més del 80% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Des del punt de vista de la sostenibilitat i el consum de recursos, les ciutats tenen un paper molt important. La sostenibilitat o la insostenibilitat de les zones urbanes està íntimament relacionada amb la pressió que exercim sobre els sistemes que ens donen suport. Aquesta pressió s'exerceix, fonamentalment, per dues vies: una, per l'explotació dels ecosistemes de la Terra extraient recursos i traslladant-los a les zones urbanes, l'altra, per l'impacte contaminant fruit de la gestió que d'aquests recursos fa l'home, sobretot en les ciutats.

Analitzar el metabolisme urbà ens permet detectar els fluxos de materials, aigua i energia que un espai urbà determinat necessita per el seu funcionament i aquest és un pas previ i imprescindible per a millorar el disseny i la gestió sostenible de les àrees urbanes. D'aquesta manera podem conèixer el grau d'explotació i d'impacte que exercim sobre els sistemes naturals, així com l'escala d'aquest impacte.

Donat que els sistemes urbans són d'una elevada complexitat, a l'hora d'analitzar el metabolisme és necessari pensar en la importància de cada una de les diferents escales que composen els sistemes urbans, des de la unitat mínima d'urbanització (les construccions) fins a l'àrea urbana en si mateixa, passant per totes les subàrees urbanes que poden integrar aquesta darrera (nuclis industrials, zones turístiques, etc.).

Per tant, la sostenibilitat actual i futura dels nuclis urbans passa per conèixer en detall la seva factura ambiental a totes les escales, portant a terme les mesures necessàries per reduir el consum i millorar l'eficiència ambiental en cada una d'elles.

El taller Metabolisme de nuclis urbans. El cas de Menorca s'estructura en 3 sessions de formació més una taula rodona final. La primera sessió tractarà el concepte de metabolisme i les diferents estratègies d'autosuficiència en nuclis urbans. Es presentarà algunes dades d'impactes ambientals associades a les ciutats, així com idees i conceptes estratègics com autosuficiència, fluxos circulars, la ciutat de les persones i la biodiversitat urbana. Finalment es presentaran eines i exemples de sostenibilitat urbana.

La segona sessió se centrarà en com realitzar una diagnosi ambiental a zones turístiques, i es farà èmfasi en els costos ambientals dels diferents tipus d'urbanització, prenent com a exemple alguns nuclis turístics de Menorca.

En la tercera i última sessió de formació s'exposaran els principis bàsics d'una casa metabòlica. L'explicació s'estructurarà a partir del concepte d'entropia i s'analitzaran els fluxos materials i energètics d'un habitatge a Menorca per tal de descobrir com ha de ser una casa metabòlica, que minimitza l'entropia i tanca els cicles de la matèria. S'explicaran diverses estratègies per aconseguir aquest objectius.

Per últim, el taller es tancarà amb una taula rodona, on els assistents podran debatre juntament amb el professorat sobre aquells aspectes del taller que siguin de major interès pels assistents.

El taller està dirigit a estudiants universitaris i de postgrau, a professionals de l'àmbit de l'urbanisme, del medi ambient i del turisme, així com a responsables i tècnics municipals.