TW
0

No és gens estrany que siguin nombrosos els articles i cartes dels lectors apareguts en "Es Diari" sobre la qüestió del turisme a Menorca. Tots sabem que l'economia de la nostra illa en depèn fortament, i segons alguns -o molts- de forma desmesurada.

El dia 1 d'aquest mes de juliol, al diari barceloní "Ara", va aparèixer l'article "BCN", de l'enginyer i escriptor Xavier Roig. L'autor hi exposa interessants reflexions i suggerències sobre l'activitat turística a Barcelona i Catalunya.

Crec que a molts menorquins els agradaria -i convindria- llegir l'article de Xavier Roig. A continuació en reproduesc alguns fragments.

"Mai m'ha agradat el turisme. I menys quan arriba a les dimensions que ha agafat a casa nostra. Quan un país confon el que és una propina econòmica (un ingrés atípic) amb el que ha de constituir la seva estructura productiva bàsica és quan comença la degradació. A França (primera destinació turística mundial) el turisme representa el 9 % del PIB. A Itàlia el 8,5 %. A Alemanya el 4,5 %. Mira per on, a Grècia constitueix el 16 % del PIB. Pel que sembla, nosaltres podem apropar-nos al 14 % o al 15 %."

"(…) que el turisme forma part d'allò que podríem anomenar economies gandules. Cap país seriós pot tenir xifres de turisme gaire elevades."

"Cal ser excepcional per compaginar economia productiva i turisme. Jo només conec dos indrets que posseeixin aquesta habilitat: Califòrnia i França. El turisme, a causa de la seva pròpia idiosincràsia, no innova. El capital que s'hi mobilitza té tendència a ser de baixa qualitat. La mà d'obra també."